Geen extra geld voor NZ-lijn

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent (links), CDA-Kamerlid Ger Koopmans (midden) en SP-Kamerlid Emile Roemer donderdag in de Tweede Kamer voorafgaand aan het spoeddebat over de Noord-Zuidlijn. Foto ANP Beeld
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent (links), CDA-Kamerlid Ger Koopmans (midden) en SP-Kamerlid Emile Roemer donderdag in de Tweede Kamer voorafgaand aan het spoeddebat over de Noord-Zuidlijn. Foto ANP

DEN HAAG - Het kabinet ziet in het rapport van de commissie-Veerman geen reden om extra geld uit te trekken voor de Noord/Zuidlijn. De Amsterdamse poging om een commissie onder leiding van een CDA-prominent geld te laten losweken in Den Haag, kan daarom voorlopig als mislukt worden beschouwd.

De commissie, onder leiding van oud-CDA-minister Cees Veerman, heeft Amsterdam aangeraden het budget voor eventuele risico's met een half miljard euro te verhogen. Maar al voordat het spoeddebat donderdag in de Tweede Kamer van start ging, meldde staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga dat zij in dat rapport geen aanleiding ziet voor 'extra financiering'.

Wel laat Huizinga haar ambtenaren de bouw van de metrolijn vanaf nu nauwlettend volgen om te bezien of het geld volgens afspraak wordt besteed. CDA-Kamerlid Ger Koopmans had daarom gevraagd, omdat de enquêtecommissie van de gemeenteraad deze week ook scherpe kritiek had op de archivering van het project. Omdat Amsterdam nog een deel van de rijksbijdrage van 1,1 miljard tegoed heeft, vroeg Koopmans zich af of Amsterdam elke uitgegeven euro kan verantwoorden.

Zo nodig, als haar ambtenaren in Amsterdam geen medewerking krijgen, zal Huizinga zelfs de Algemene Rekenkamer op het project zetten. Een waarschuwing aan de gemeente Amsterdam, concludeerde Koopmans goedkeurend.

Een lichtpuntje voor Amsterdam is dat GroenLinks en regeringspartij PvdA een nieuwe bijdrage van het rijk niet uitsluiten. ''Als bij een lokaal project van nationaal belang grote problemen ontstaan, vinden wij dat het rijk niet de andere kant op moet kijken,'' zei PvdA-Kamerlid Lia Roefs. ''We zijn één Nederland, problemen lossen we samen op.''

Maar Amsterdam is eerst zelf aan zet, zeiden vrijwel alle fracties. In januari zal eerst de gemeenteraad moeten spreken over de conclusies van de raadsenquête. Alleen GroenLinks drong er vergeefs op aan om de stad tegemoet te komen. Huizinga benadrukte ook dat Amsterdam nog helemaal niet om extra geld heeft gevraagd.

De SP richtte intussen haar pijlen op burgemeester Job Cohen. Zijn uitspraak 'wij zijn allen amateurs' noemde SP-Kamerlid Emile Roemer 'eigenlijk een burgemeester onwaardig', zeker omdat het gaat om een metrolijn die in totaal meer dan drie miljard euro gaat kosten. ''Hoe kan een burgemeester voor zichzelf een bescheiden rol zien bij een project van 3,1 miljard?'' vroeg ook D66-leider Alexander Pechtold zich af.

Een burgemeester heeft een 'zorgplicht' voor de kwaliteit van de gemeentelijke besluitvorming, constateerde de enquêtecommissie al. ''De burgemeester van de grootste stad van het land weet niet wat zijn zorgplicht inhoudt,'' zei Roemer. ''Heeft burgemeester Cohen de zorgplicht goed ingevuld?'' wilde Roemer daarom weten van Huizinga.

Die haastte zich om dat oordeel over te laten aan minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.

De PVV wil zelfs een onderzoek naar de rol van Cohen. ''Op cruciale momenten werd het gezag van Cohen aangewend om stappen te nemen dan wel te forceren,'' zei PVV-Kamerlid Fleur Agema.

Zij keerde zich ook tegen het afbouwen van de lijn. De historische binnenstad is gebouwd op 'blubber en bosjes hout', zei Agema. ''We kunnen met zekerheid zeggen dat belangrijke gebouwen verzakken en kunnen instorten.''

'Stoppen' was daarom haar devies. ''De boor ligt klaar om met de finale verwoesting te beginnen,'' zei Agema. ''In maart wordt de historische binnenstad opengeritst.'' Maar behalve de SP, dat een alternatief voor de lijn heeft uitgedacht, denkt niemand aan stoppen met de bouw. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden