Plus

Geen examenstunt, toch rellen: 'Ik ben boos'

Omdat het ze de ellende niet waard is, schrappen sommige scholen de examenstunt. Bij het Amstelveen College moesten beveiligers vrijdag voorkomen dat zo'n stunt op rellen uitliep. Toch was het onrustig en een scholier werd opgepakt.

Joanne van Gool
Rellende leerlingen bij het Amstelveen College Beeld AT5
Rellende leerlingen bij het Amstelveen CollegeBeeld AT5

De examenstunt is bedoeld als ludiek afscheid van de school, bijvoorbeeld door leerlingen schrik aan te jagen of leraren voor gek te zetten. Het Amstelveen College sloot dit jaar op de dag van de examenstunt uit voorzorg zijn deuren voor alle leerlingen.

Onder meer op social media waren berichten gesignaleerd dat leerlingen met vuurwerk, eieren en stenen wilden rellen op school. Jongeren die naar andere scholen gaan, werden opgeroepen mee te doen.

Directeur Anke de Peuter: "1700 leerlingen moeten de school veilig kunnen verlaten. Er zitten kinderen van 12 tussen, die moet je veilig houden."

Naar huis gestuurd
Ook op het Vossius Gymnasium in Zuid werd ingegrepen. Leerlingen die geen examen doen, werden donderdag vroeger naar huis gestuurd, om te voorkomen dat examenleerlingen alle overige scholieren tegelijk het gebouw uit zou sleuren.

Bij de deur zou gedrang en paniek kunnen ontstaan. Het liep met een sisser af. Rector Jan van Muilekom: "Uiteindelijk was er na school een feestje. Er kwamen wat jongens van andere scholen amok maken, verder verliep het rustig."

Opvoedkundige en puberexpert Marina van der Wal: "Een idee kan ­supergrappig lijken, zeker als klasgenoten dat ook vinden. Dat geeft een kick, maar pubers denken niet na over de gevolgen."

Social media maken het makkelijker om vrienden van buiten school op te roepen mee te doen.

Puberexpert Van der Wal: "Scholieren van buitenaf zijn onwenselijk. Ze hebben geen binding met de school, de conciërge heeft hen nooit geholpen; ze handelen daardoor ongeremder."

Nepwapens
De Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert gaat sinds de stunt van 2016, toen met nepwapens is gedreigd en vuurwerk werd gegooid, met de examenklassen naar een pretpark.

Het Spinoza Lyceum is ook van de stunt afgestapt. Rector Jan Paul Beekman: "Er werd alcohol gedronken en soms had ik het vermoeden dat leerlingen pillen gebruikten. Die ogen stonden zo raar."

Rector Beekman van het Spinoza werd het stunten simpelweg te gek: "De examenstunt heeft natuurlijk een zekere charme, maar wij hadden het gewoon niet meer in de hand."

Sinds twee jaar organiseert de school een avond met eten, spelletjes en een feestje voor de leerlingen. Beekman: "Zonder andere leerlingen, want die eersteklassers zijn best kwetsbaar."

Het bestuur van het Amstelveen College gaat 'eens even goed nadenken' over de examenstunt. Directeur De Peuter: "Ik ben boos in die zin dat ik het teleurstellend vind voor examenleerlingen, die het wél op een leuke manier hadden willen afsluiten."

Het Vossius is niet van plan de examenstunt af te schaffen. Van Muilekom: "Na al die jaren op school, gun je de leerlingen iets leuks."

Een jongere opgepakt

Het Amstelveen College zou vrijdag feestelijk afscheid nemen van examenkandidaten, maar de school sloot de deuren uit angst voor rellen. Een groep jonge relschoppers kwam toch naar de school om onrust te stoken.

De school had beveiligers met honden ingehuurd, die de scholieren op afstand probeerden te houden. De jongeren hadden eieren en vuurwerk bij zich. De politie pakte één scholier op vanwege het beledigen van een handhaver, die door de relschopper zou zijn bespuugd. Er komt een strafrechtelijke onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden