Recept van de dag

Geen eten weggooien: pasta met boerenkool

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie. Beeld Mark van der Zouw
Samuel Levie.Beeld Mark van der Zouw

Honger? Weet je wie honger hebben? De kinderen in Afrika. Die hebben honger! Een gevleugelde uitspraak die mijn oppas me toebeet als ik als kind aan het zaniken was dat mijn boterham niet snel genoeg gesmeerd was. Woorden uit mijn jeugd die ongetwijfeld meer mensen gehoord hebben, maar die we niet meer gebruiken omdat het een stigmatiserend beeld geeft. Niet alle kinderen in Afrika hebben honger. Gelukkig.

Maar het niet praten over honger heeft de honger niet opgelost. Tussen de uitpuilende winkelschappen vol voedsel van over de hele wereld, stapels kookboeken die alle keukens vertegenwoordigen en restaurants op elke straathoek, wentelen we ons bijna onbewust in overvloed. Voor 800 miljoen mensen is honger hun realiteit.

Een paar maanden geleden werd ik geconfronteerd met wat voedselschaarste betekent. Ik zat in de felle zon een berg kleine verschrompelde paprika’s schoon te maken. Ze waren steviger en bitterder dan de paprika’s die wij in de supermarkt kunnen kopen. Steel eraf, zaadjes eruit. Opeens werd er iets naar me geroepen. Verontwaardigde blikken. Ik keek mijn Keniaanse gastvrouw aan. Zij stelde me niet op mijn gemak. Erger nog. Ook zij keek me verontwaardigd aan.

Er kwam iemand mijn kant op gesneld die mij in mijn oor fluisterde dat ik geen eten mocht weggooien. Ik keek naar mijn schoongemaakte paprika en besefte dat ik met het schoonmaken van de paprika’s op het punt stond een kom met zaadjes en zaadlijsten weg te gooien. Ik heb geleerd dat je die niet opeet. Gewoon omdat ze minder lekker zijn dan het sappige vruchtvlees. Maar wat nou als je niet eet omdat het lekker is, maar om ervoor te zorgen dat je genoeg voeding binnenkrijgt?

Gisteren was het Wereldvoedseldag. Met zes chefs en vijfhonderd gasten stonden we stil bij het feit dat honger nog altijd de wereld niet uit is. En ik nam me voor om tot het einde van het jaar niks, maar dan ook echt niks meer te verspillen. Doen jullie mee?

Pasta met boerenkool en gebakken broodkruim

Ingrediënten
100 gram oud brood
olijfolie
300 gram boerenkool
400 gram penne
2 tenen knoflook
2 tomaten

Bereiding
Er wordt onwaarschijnlijk veel brood verspild. Zonde, want daar kun je knapperig broodkruim van maken. En dat is megalekker op eigenlijk alles, maar vooral op pasta. Doe het brood in een keukenmachine en draai tot er redelijk fijn broodkruim ontstaat of snijd heel fijn met een mes. Bak het broodkruim in ruime olijfolie in een koekenpan knapperig en breng op smaak met wat extra zout.

Zet een pan met ruim water op. Haal de boerenkool van de stelen en snijd grof. Kook een minuut of vier in water met ruim zout. Haal de kool uit het water, maar bewaar het hete water. Hier kook je de pasta in af. Volg de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd de tomaten in kleine blokjes en de knoflook heel fijn. In de koekenpan doe je een echt flinke scheut olie. Bak de knoflook hierin goudbruin en blus de pan met de tomaat. Stoof daarin de boerenkool zeker nog tien minuten. Giet de pasta af en doe deze samen met een flinke lepel kookvocht bij de kool. Roer de pan goed door zodat de sappen binden. Breng op smaak met een flinke draai zwarte peper. Serveer de pasta met veel knapperig broodkruim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden