Geen enkele club Rembrandtplein benut langere openingstijden

Clubs betalen mee aan maatregelen tegen geweld en overlast op het Rembrandtplein. In ruil daarvoor mogen ze in het weekend tot acht uur openblijven, maar geen enkele zaak maakt daar gebruik van.

Doorgaan tot het licht wordt, is er niet bij op het RembrandtpleinBeeld Maarten Brante

Het is vrijdagnacht kwart voor vijf op het Rembrandtplein en in Club Smokey gaan de lichten aan. De leegloop is al ruim een uur aan de gang. Groepjes dronken toeristen zwalken over het uitgaansplein, op weg naar de nachtbus, huurfiets of taxi. De deejays in Club Prime, John Doe en Escape zetten allemaal hun laatste nummer in. Zelfs Club Air, die in het verleden wel eens de hele nacht doorging, sluit met de rest om vijf uur de deuren.

Horecazaken mogen van de gemeente sinds juli 2015 op vrijdag en zaterdag tot acht uur openblijven. Als tegenprestatie moeten de clubs tijdens deze proef van drie jaar er alles aan doen het uitgaansgeweld en de overlast voor de buurt te verminderen. Clubs geven hun personeel cursussen in het voorkomen van geweld en op het plein lopen 'horecahosts' die feestgangers de weg wijzen en aanspreken op overtredingen. De kosten van deze hosts alleen al bedragen 120.000 euro per jaar, waarvan de helft door de clubs wordt betaald. Extra drankomzet tussen vijf en acht uur zou de kosten moeten dekken.

Vrijheid
Maar de enige die wel eens tot acht uur open bleef was technoclub Studio 80, en die werd in januari verkocht. Nachtburgemeester Mirik Milan is niet verbaasd dat de andere zaken rond vijf uur stoppen. "Clubs op het Rembrandtplein moeten het hebben van de drankomzet en na drie uur wordt er niet meer gezopen." De wens langer door te gaan bestaat volgens Milan vooral bij het publiek van house- en technofeesten. "En die feesten zijn vooral buiten het centrum."

Waarom betalen voor langere openingstijden als je die niet gebruikt? "De vrijheid is fijn," zegt programmeur Tom van Wijk van Club Air. "Als het feest goed is en de mensen om vijf uur nog niet naar huis willen, gaan we wel eens een half uurtje of uurtje door," zegt Van Wijk. Vooral in de zomer blijven clubs ongepland wat langer open, maar het blijft sporadisch.

De langere openingstijden hadden ook tot een veiliger plein met minder overlast moeten leiden. "Door de ruimere spreiding van de openingstijden komt het publiek niet allemaal in één keer op straat te staan," zegt een woordvoerder van de gemeente. Dronkenlappen hebben minder mensen om tegen te schreeuwen en er zouden minder vechtpartijen plaatsvinden.

Veranderen
Is de spreiding nu al mislukt? Milan: "Na een half jaar kun je dat nog niet zeggen, maar het publiek is er op dit moment niet naar." Club Air wil dat veranderen door meer house- en technofeesten te organiseren die tot acht uur doorgaan. "We zijn op dit moment op zoek naar organisatoren om mee samen te werken," zegt Van Wijk.

Beeld Amaury Miller

Ook in het pand waar Studio 80 zat, dat is gekocht door de eigenaren van Disco Dolly en Hannekes Boom, worden nieuwe plannen gesmeed. Pim Evers: "Niet op vrijdag en zaterdag achter elkaar, maar we willen zeker regelmatig tot acht uur openblijven."

Nachtburgemeester Milan hoopt op een kettingreactie, maar anders vindt hij het alsnog logisch dat de horeca aan de proef meebetaalt. "Een veilig Rembrandtplein zonder overlast is ook belangrijk voor de clubs."

Beeld Amaury Miller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden