Geen eindtoets voor groep 8 vanwege coronavirus

De eindtoets voor groep 8, de voormalige Cito-toets in het laatste jaar van de basisschool, wordt dit jaar niet afgenomen. Het schooladvies dat de scholieren eerder dit jaar van hun leraren kregen, bepaalt nu naar welke middelbare school de leerlingen gaan. 

Beeld ANP XTRA

Dat heeft minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs woensdag besloten na lang overleg met de onderwijssector. Volgens hem vergt de opvang van kinderen van ouders met vitale beroepen en het organiseren van onderwijs voor de kinderen die thuis zitten ‘alle energie van de scholen’. 

De scholen zijn in elk geval tot 6 april dicht. De eindtoets zou vanaf 15 april worden afgenomen.

Begrip

Slob vraagt om begrip voor de beslissing. “We vragen op dit moment heel veel van het onderwijspersoneel. Ik heb erg veel bewondering voor al die leraren en schoolleiders die zich met al hun creativiteit inzetten voor onderwijs aan kinderen die thuis zitten. Dat heeft nu prioriteit voor scholen.”

Het advies van de leraar is gebaseerd op de ontwikkeling van scholieren in de afgelopen jaren. Dat advies was altijd al leidend. Als kinderen hoger scoorden op hun eindtoets, konden ze in overleg met de school een aangepast advies krijgen. Dit jaar is dat geen mogelijkheid en bepaalt het schooladvies in welke stroming kinderen instappen op de middelbare school.

'Wijs besluit’

De koepel van basisscholen PO-Raad noemt het niet laten doorgaan van de eindtoetsen ‘een wijs besluit, gegeven de omstandigheden’. “Tegelijkertijd valt de eindtoets, de second opinion voor de schoolkeuze, wel weg. Dat is een zorg”, stelt vicevoorzitter Anko van Hoepen. “Dat willen we goed oplossen.”

Daarom moeten middelbare scholen in het nieuwe schooljaar goed kijken of kinderen op de juiste plek zitten, stelt Slob. Daar zal de ChristenUnie-bewindsman afspraken over maken met het voortgezet onderwijs.

Overgang

Van Hoepen stelt dat de basisscholen ook zelf om tafel gaan met de middelbare scholen. “We gaan kijken hoe we komend schooljaar de overgang van basisschool naar middelbare school zo soepel mogelijk kunnen laten verlopen.”

Dinsdag werd besloten dat alles op alles wordt gezet om leerlingen in het voortgezet onderwijs wel eindexamen te laten maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden