Geen eetwinkel, wel Domino's op de Haarlemmerdijk

Het gemeentebeleid om nieuwe eetwinkels in het centrum te voorkomen, is niet sluitend. Domino's Pizza krijgt donderdag toch een vergunning voor het omstreden filiaal op de Haarlemmerdijk, zeer tegen de zin van stadsdeel Centrum en de buurt.

Haarlemmerdijk Beeld ANP
HaarlemmerdijkBeeld ANP

De protestposters zijn inmiddels van de ramen gehaald, maar op de stoep zijn nog de laatste restanten zichtbaar van het ongenoegen in de Haarlemmerbuurt. 'Geen Domino's hier', staat met krijt geschreven op de stoep voor de winkel waarin binnenkort een afhaal- en bezorgpunt van Domino's Pizza opengaat.

De buurt vreest scooteroverlast en drukte, men vindt de pizzaketen geen aanwinst voor een winkelstraat. Het stadsdeel heeft geprobeerd de komst van Domino's tegen te gaan, maar dat is niet gelukt. Vandaag is de vergunning een feit en kan de pizzatent open.

To-go
"Daar zijn we niet blij mee," zegt Mascha ten Bruggencate (D66), sinds kort voorzitter van het dagelijks bestuur in stadsdeel Centrum. "Maar we moeten ons wel aan de ­regels houden."

Het stadsdeel probeert nieuwe eetwinkels in het drukke centrum tegen te gaan. Eind vorig jaar nam de gemeenteraad hiertoe een vergaand besluit: geen nieuwe toeristenwinkel of eettent mocht er nog bijkomen. Het moest een nieuw wapen zijn in de strijd tegen de monocultuur van kaaswinkels, wafelzaken, ijssalons en andere 'to go'-zaken, die zich niet richten op de buurt, maar op hongerige toeristen.

Een afhaalpizzeria valt echter niet onder het verbod. "De scheidslijn tussen een wafelzaak en een pizza-to-go is dun, maar bestaat wel," zegt Ten Bruggencate. De essentie is dat de pizza in een doos naar buiten gaat en thuis wordt opgegeten. Een wafel of ijsje vereisen directe consumptie, voor de deur of lopend op straat.

Assortiment aanpassen
Het stadsdeel heeft geprobeerd de vergunning te weigeren op basis van de winkelbestemming van het pand, maar Domino's Pizza tekende bezwaar aan en kreeg gelijk. Volgens de bezwaarcommissie gaat het wel degelijk om een winkel en niet om een restaurant of snackbar. Klanten blijven tenslotte niet zitten om de pizza op te eten.

En zo heeft het stadsdeel het nakijken. Inmiddels is door het nieuwe beleid een aantal nieuwe toeristenwinkels voorkomen, maar de opening van Domino's toont aan dat de maatregelen nog niet sluitend zijn. Cheese Company is naar de rechter gestapt om de sluiting van de winkel op het Damrak tegen te gaan, al heeft Amsterdam de eerste ronde gewonnen.

Kibbeling
Een andere procedure is die van Seafood Shop in de Leidsestraat. Deze viswinkel moet van de gemeente zijn assortiment aanpassen. Seafood Shop bakt veel kibbeling die ter plekke wordt opgegeten, al dan niet op de stoeltjes die hiervoor zijn klaargezet. Hier is sprake van een zogenoemde mengformule: winkel en terras ineen, wat in het nieuwe beleid ook niet meer is toe­gestaan.

Deze eis leidde tot onbegrip; sinds wanneer vallen een viswinkel en kibbeling onder het beleid dat zich richt op toeristenzaken? "Tot een paar maanden geleden wist ik dit ook niet," zegt Ten Bruggencate. "Maar we zijn geen smaakpolitie." De voorzitter pleit voor 'fine­tuning' van het nieuwe beleid.

Lees ook: New York Pizza mocht niet in De Pijp, nu wil Dunkin' Donuts

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Elektrische fietsen

Domino's Pizza belooft voor de bezorging van de pizza's geen scooters, maar elektrische fietsen te gebruiken. Buurtbewoners vrezen overlast van bezorgscooters. De fietsen worden na sluitingstijd in de winkel gestald. "We zijn blij dat we eindelijk open kunnen gaan op de Haarlemmerdijk," zegt een woordvoerder. "We staan open voor gesprekken met de buurt."
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden