'Geen eenduidigheid over resultaten Giro-555 actie'

De resultaten die de verschillende hulporganisaties in Haïti hebben bereikt na de verwoestende aardbeving van 2010, zijn moeilijk met elkaar te vergelijken. De organisaties moeten hun prestaties eenduidiger vastleggen, aldus een rapport van de Algemene Rekenkamer vandaag.

BN'ers tijdens de Giro 555 actie voor de strijd tegen ebola, ook van SHO. Beeld anp
BN'ers tijdens de Giro 555 actie voor de strijd tegen ebola, ook van SHO.Beeld anp

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) haalden na de ramp bij een televisieactie 112 miljoen euro op. De Algemene Rekenkamer gaat sindsdien na hoe het geld wordt uitgegeven. Ook geeft de organisatie adviezen aan de hulporganisaties, die inmiddels 103 miljoen euro hebben uitgegeven in Haïti.

De vijftien betrokken organisaties rapporteren elk op hun eigen manier, aldus de Rekenkamer. De ene organisatie geeft aan hoeveel klaslokalen er zijn gebouwd, terwijl anderen alleen melden hoeveel leerlingen gebruik maken van nieuwe klaslokalen. Hierdoor is een vergelijking niet mogelijk.

Managementkosten
Verder is er kritiek op de managementkosten van de programma's. Volgens de Rekenkamer is onduidelijk bij de hulporganisaties wat hieronder valt. Het is 'problematisch' dat hiervoor een duidelijke definitie ontbreekt.

De SHO noemt de benadering van de Rekenkamer 'een technische exercitie die te weinig rekening houdt met de onberekenbare en ingewikkelde werkelijkheid van noodhulp'. Wel zal de SHO de hulporganisaties aansporen tot een eenduidiger verslaggeving over de resultaten.

Volgend jaar komt de Rekenkamer met haar laatste rapport over de besteding van de hulpgelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden