Geen ebola, wel malaria bij verdachte patiënt

De man die gisteren onwel werd op de huisartsenpost in Dordrecht en mogelijke ebolaverschijnselen had, blijkt volgens eerste tests die dodelijke ziekte niet te hebben. Dat meldden de Dienst Gezondheid & Jeugd in Dordrecht en het Erasmus MC vanavond. De man heeft wel malaria. Daar wordt hij voor behandeld.

Redactie
Een dokter van Artsen zonder Grenzen bij een ebola-training. Beeld afp
Een dokter van Artsen zonder Grenzen bij een ebola-training.Beeld afp

Er moeten nog meer tests worden gedaan om met zekerheid vast te kunnen stellen dat de man niet besmet is. Ebola heeft namelijk een incubatietijd van 21 dagen. De uitslagen van de extra tests worden komende week verwacht. Die onderzoeken worden uitgevoerd in het Rotterdamse Erasmus MC en in een Duits laboratorium.

Dat de patiënt uit Sierra Leone nu geen ebola heeft, betekent dat hij de afgelopen tijd geen andere mensen heeft kunnen besmetten. Gedurende de incubatietijd wordt hij in de gaten gehouden door de GGD. Mocht hij alsnog ziek worden of bepaalde symptomen krijgen, dan kan snel worden ingegrepen.

Gisteren werd de man onwel in een huisartsenpost in Dordrecht. Hij zakte in elkaar en werd direct geïsoleerd in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. In de nacht werd hij overgebracht naar het Erasmus MC, waar hij opnieuw afgeschermd van andere patiënten werd gehouden. Artsen mochten hem alleen benaderen als zij beschermende kleding droegen.

De ruimte waar de man niet lekker werd, wordt schoongemaakt. Patiënten op de spoedeisende hulp in Dordrecht hebben geen enkel risico gelopen, benadrukte het ziekenhuis direct al. Ook mensen die in het Erasmus MC liggen hoeven zich volgens dat ziekenhuis geen zorgen te maken.

Veel verdenkingen
Sinds er in Afrikaanse landen veel mensen besmet raken met de ziekte, zijn er ook in Nederland met enige regelmaat verdenkingen. Eind september waren er volgens het RIVM zeker 15 verdenkingen. Mogelijk zijn dat er nu meer. Bovendien worden niet alle verdenkingen gemeld, omdat al snel blijkt dat er niets aan de hand is. Tot nu toe was het elke keer loos alarm in Nederland.

In de Verenigde Staten ligt Thomas Duncan in kritieke toestand in een ziekenhuis in de Texaanse stad Dallas. De Liberiaan kwam onlangs vanuit Liberia via Brussel aan in de VS. Hij zou in Liberia een vrouw hebben geholpen die later aan ebola is overleden.

We brengen hier het verloop van de epidemie in kaart en rapporteren de meest recente informatie, verstrekt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het Erasmus MC waar de man met ebolaverschijnselen werd opgenomen. Beeld anp
Het Erasmus MC waar de man met ebolaverschijnselen werd opgenomen.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden