Geen dubbele straf na geweld tegen agent

De zaak, een opstootje vorig jaar april bij club Marcanti in de Jan van Galenstraat, werd vorige maand behandeld op de speciale zitting over geweld tegen mensen met een publieke functie. Foto ANP Beeld
De zaak, een opstootje vorig jaar april bij club Marcanti in de Jan van Galenstraat, werd vorige maand behandeld op de speciale zitting over geweld tegen mensen met een publieke functie. Foto ANP

AMSTERDAM - De politierechter heeft vier verdachten van het belagen en het slaan en schoppen van een politieagent veroordeeld tot cel- en taakstraffen.

De straffen variëren van twee weken gevangenisstraf, waarvan elf dagen voorwaardelijk, tot zes weken, waarvan drie voorwaardelijk. Ook werden taakstraffen opgelegd, van dertig of zestig uur.

De zaak, een opstootje vorig jaar april bij club Marcanti in de Jan van Galenstraat, werd vorige maand behandeld op de speciale zitting over geweld tegen mensen met een publieke functie. De themazitting zorgde voor enige ophef omdat de rechter in het geval van agenten geen dubbele straffen oplegde, zoals door het Openbaar Ministerie (OM) was geëist. Wel werd zwaarder gestraft dan gebruikelijk.

Agenten kunnen, vergeleken met bijvoorbeeld ambulancebroeders, meer weerstand verwachten, was de redenering. In deze zaak was een agent die iemand had opgepakt, aangevallen door familieleden van de gearresteerde. Zij hadden geprobeerd hem los te krijgen. De agent liep schrammen en een schaafwond op.

Ook in deze zaak had het OM dubbele straffen geëist. De rechter ging daar niet in mee. Volgens hem volgt weliswaar uit de wettelijke strafbepalingen dat (politie)ambtenaren in functie een ten opzichte van gewone burgers bijzondere strafrechtelijke bescherming toekomt en dat zaken als deze het belang illustreren dat deze bijzondere positie ook in de strafmaat tot uitdrukking wordt gebracht, maar kan de zaak niet alleen volgens de richtlijnen van het OM worden afgedaan, aldus het vonnis. ''Recht dient te worden gedaan aan de strafwaardigheid van de concrete feiten, de omstandigheden waaronder die zijn begaan, en de persoon van de verdachten.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden