'Geen draagvlak bij leraren en directeuren voor Onderwijsakkoord'

Leraren en schooldirecteuren van zowel basisscholen als in het voortgezet onderwijs hebben geen vertrouwen in het Onderwijsakkoord dat vorige week werd gesloten. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek.

redactie
Staatssecretaris Sander Dekker (L) en minister Jet Bussemaker (R) Beeld anp
Staatssecretaris Sander Dekker (L) en minister Jet Bussemaker (R)Beeld anp

Slechts 18 procent van de leraren en directeuren in het basisonderwijs vindt het akkoord 'geloofwaardig'. In het voortgezet onderwijs ligt dat percentage nog lager, namelijk 10 procent. Leraren en directeuren in zowel het basis- als voortgezet onderwijs hebben er geen enkel vertrouwen in dat het akkoord leidt tot het verlagen van de regel- en werkdruk van leraren, zo blijkt uit de enquête.

Per saldo ziet slechts 11 procent van de leraren en directeuren in het basisonderwijs en 5 procent van de leraren en directeuren in het voortgezet onderwijs het Nationaal Onderwijsakkoord als een substantiële investering in de kwaliteit van het onderwijs. Voor de opstelling van het AOb (partner van de Stichting van het Onderwijs) om het Onderwijsakkoord niet te tekenen, hebben leraren en directeuren dan ook veel begrip.

Vertrouwen in Bussemaker aanzienlijk afgenomen
Uit het onderzoek blijkt verder dat het vertrouwen in minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker sinds hun installatie (november 2012) aanzienlijk is afgenomen. Onder leraren en directeuren in het basisonderwijs is het vertrouwen in Bussemaker afgenomen van 79 naar 56 procent. In het voortgezet onderwijs is dit percentage verminderd van 73 naar 32 procent.

Ook staatssecretaris Dekker heeft flink aan vertrouwen binnen het onderwijs ingeboet. In het basisonderwijs heeft nog een kleine meerderheid (54 procent) vertrouwen in hem. Dat was tijdens zijn aantreden nog 81 procent. In het voortgezet onderwijs is dit percentage van 71 procent gezakt naar 32 procent.

Aan het onderzoek namen 289 schooldirecteuren en 314 leraren uit het basisonderwijs deel en 180 schooldirecteuren en 433 leraren uit het voortgezet onderwijs.

CNV herkent beeld niet
Vakbond CNV Onderwijs is verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek. De vakbond zegt juist overwegend positieve geluiden te horen vanuit de eigen achterban.

'Deze uitkomst staat haaks op de signalen die wij krijgen van onze leden', zegt voorzitter Helen van den Berg van CNV Onderwijs, die 53.000 leden telt.

Van den Berg zet vraagtekens bij de representativiteit van de respondenten uit het onderzoek, bestaande uit 747 leraren. Volgens haar heeft CNV een veelvoud van dat aantal aan positieve reacties binnengekregen.

Wel worden er volgens Van den Berg vragen gesteld over de invulling van de afspraken uit het akkoord. 'Her en der zijn wat zorgen over hoe het eruit komt te zien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden