'Geen dossier van Van der Linden'

HILVERSUM - Journalist Frénk van der Linden is inderdaad in de gaten gehouden in de periode 1977 tot 1990 door de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).Alleen is er volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), zoals de BVD nu heet, geen dossier speciaal over hem aangelegd. Dat heeft Van der Linden vrijdag in het televisieprogramma De leugen regeert gezegd.

De journalist had eerder vrijdag een gesprek met het hoofd communicatie van de AIVD. Daarin werd duidelijk dat de geheime dienst niet speciaal Van der Linden had gevolgd, maar meer de situatie in de toenmalige 'probleemgebieden' in de gaten hield. Als iemand zich daarmee bezighield kwam die in de dossiers over die gebieden terecht.

Vraagt iemand zijn 'dossier' bij de AIVD op, dan krijgt die de informatie waar zijn naam in voorkomt. Dat zijn allemaal samengevoegde losse blokjes tekst. De dienst zei tegen Van der Linden te betreuren dat het vermoeden bestond dat er een speciaal dossier over hem bestond.

De AIVD wilde volgens van der Linden overigens niet ingaan op de vraag of er mollen op de redacties zijn die collega's namens de dienst in de gaten houden. Ook wilde de AIVD in het gesprek niets kwijt over de situatie van de journalist na 1990.

Van der Linden maakte eerder deze week bekend dat hij jarenlang door de BVD in de gaten was gehouden. De veiligheidsdienst vond dat Van der Linden ''radicaliserende opvattingen'' had gekregen na bezoeken aan het Midden-Oosten. De journalist vermoedt dat een BVD-spion werkzaam was op de redactie van De Tijd, waar hij destijds werkte. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden