Plus

Geen definitief afscheid van laatste videotheek: 'Ik ben heel hoopvol'

Cinemagic in de Ferdinand Bolstraat, de laatste videotheek van Amsterdam, sluit maandag. Het afscheid is niet voorgoed, houdt eigenaar Quinten Bos vol. Hij heeft grootse plannen.

Joep School
Quinten Bos: 'Deze films op Netflix? Succes met vinden.' Beeld Mats van Soolingen
Quinten Bos: 'Deze films op Netflix? Succes met vinden.'Beeld Mats van Soolingen

Hij heeft al een telefoontje gekregen van Q-Music. De laatste videotheek in Amsterdam die zijn deuren sluit, dat was natuurlijk interessant voor een item. Quinten Bos (49), eigenaar van Cinemagic in de Ferdinand Bolstraat, weigert er echter in mee te gaan.

Verdrietig is hij niet, nee, hij is het tegenovergestelde. Het verzoek van de fotograaf om met verhuisdozen op de foto te gaan, wijst hij af. "Het staat zo negatief. Terwijl ik heel hoopvol ben."

Filmcentrum
Dus, ja: de videotheek gaat dicht. Maar nee: het is, ondanks het feit dat Amsterdam voor het eerst in 39 jaar zonder videotheek zit, geen definitief afscheid.

Bos wil een filmcentrum openen met een zaaltje, een sfeervolle ruimte voor eten en drinken, een paar lekker zittende banken en een podium waar hij acteurs en filmmakers kan interviewen - als het even kan in De Pijp en al binnen een paar maanden.

Het zit zo: Cinemagic is voor veel buurtbewoners een vast plekje waar ze even binnen wandelen in het weekend. Om een filmpje te huren óf om gewoon even een praatje te maken met Bos.

Netflix
Zo ook afgelopen zaterdag. Rond vijf uur was het spitsuur in de videotheek. Moeder Renata (56) en dochter Josephiene (14) halen vaker dvd's bij Cinemagic. "Dat zijn vooral films die niet op Netflix staan. Bovendien is het een uitje in het weekend. En we krijgen de vijfde cassette van Game of Thrones nog van Quinten." Bos lacht. "Ze bedoelt dvd, hoor."

De laatste maanden bloeide Cinemagic juist wat op. De enig overgebleven 'concurrent' Lucky Star op de Amstelveenseweg verdween in december uit het straatbeeld en Bos was begonnen met 'Filmgasten', filmavonden met mensen uit 'het wereldje'.

Actrice Monic Hendrickx kwam langs, acteur Raymond Thiry ook. Met filmregisseur Steve McQueen heeft Bos een goede band, zegt hij. "Hij is megafan van de zaak. Hij was al eens te gast en wil in de toekomst graag helpen in het filmcentrum."

Rooskleurige toekomst
Die toekomst ziet er volgens Bos rooskleurig uit. Dat lijkt merkwaardig voor een zaak die lijkt te moeten sluiten omdat hij door Netflix, HBO en het aanbod op internet tot een niche is veroordeeld. Maar de suggestie dat het ook wel eens einde verhaal kan zijn voor zijn videotheek wijst Bos resoluut van de hand.

"Dat is onzin. De videotheek is al langer een zaak voor de liefhebber: kijk jij films van Alex van Warmerdam, Fons Rademakers en Theo van Gogh op Netflix? Succes met vinden. Ik wilde gewoon al langer een grotere ruimte. Daarbij kwam ik er hier niet uit met de verhuurder. Dan houdt het op."

Dan toch even over de plannen. "Wat ik voor me zie, bestaat nog niet. Documentairemakers moeten er de ruimte krijgen om te vertellen over hun werk. Er moeten ook voorpremières plaatsvinden. Voor meerdere edities van Filmgasten ben ik al in gesprek met partners."

Hoe Bos dat denkt te bekostigen? "Ik maak me daar helemaal geen zorgen over. Deze collectie met ruim tienduizend films, series en documentaires, die on demand niet te vinden zijn, verdient een nieuwe plek. Als je een visie hebt en anderen enthousiast kunt maken, kom je ver. Dat is ondernemen."

Arthouseliefhebbers
Buurtbewoonster Chantal Kuijper (39) is ook nog even langsgekomen bij Cinemagic. Ze zal de videotheek missen. "Het zit in mijn dagelijkse patroon. Af en toe kook ik 's avonds wat te veel en breng ik het naar Quint: hij zit hier zes dagen per week en doet alles alleen."

Kuijper hoort niet bij de arthouseliefhebbers die Bos graag ziet komen, zegt ze zelf, maar het advies dat ze bij Bos krijgt, is online niet te vinden. "Ik had eens Terminator gehuurd en werd daarna door Quint op Pumping iron gewezen, een documentairefilm waar Arnold Schwarzenegger ook in voorkomt. Dat vind ik het leuke van een videotheek."

Vanaf maandag zal Kuijper toch online moeten gaan zoeken. Maar niet voor lang, als het aan Bos ligt. Tegen een klant die vraagt of de videotheek gaat sluiten zegt hij: "Nee hoor, mevrouw, we gaan alleen verhuizen en uitbouwen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden