Geen deelprivatisering TenneT en Gasunie

De staatsbedrijven TenneT en Gasunie blijven volledig in handen van de Staat. Ze worden niet gedeeltelijk geprivatiseerd. Dat zal minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag bekendmaken.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Beeld ANP
Minister van Financiën Jeroen DijsselbloemBeeld ANP

Hij haalt ook de teugels strakker aan bij de staatsbedrijven. Zo eist hij een grotere rol op bij de benoeming van nieuwe bestuurders en moeten investeringen vanaf een veel lager bedrag voor goedkeuring aan hem worden voorgelegd. 'Er is de afgelopen tijd een paar keer iets misgegaan en er zijn miljarden verspild van maatschappelijk vermogen. Die bedrijven zijn van ons allemaal', aldus Dijsselbloem.

Netwerkbeheerder TenneT en de Gasunie zijn nu volledig in handen van de Staat. Het kabinet bevestigt met het besluit 'het belang van het in publieke handen zijn van onze gas- en elektriciteitsnetten'.

Private investeerders
Vooral voor TenneT is dit van belang, want het bedrijf moet de komende 10 jaar rond de 13 miljard euro in Nederland en Duitsland investeren en heeft daarvoor flink geld nodig. Voor de investeringen in Duitsland moet TenneT op zoek naar private investeerders, zei Dijsselbloem vrijdag na de ministerraad.

Het kabinet is eventueel bereid om geld in Tennet - of andere staatsbedrijven - te steken als dat nodig is voor cruciale investeringen. Dijsselbloem onderzoekt ook of het mogelijk is om strategische samenwerking aan te gaan met andere Europese netwerkbeheerders. België heeft daarvoor al belangstelling getoond.

ABN Amro, ASR en SNS
Dijsselbloem wil het aandeel in bijvoorbeeld Schiphol (70 procent), NS (100 procent) of het Havenbedrijf Rotterdam (29 procent) zo houden. Hij wil wel, zoals al eerder bekendgemaakt, op een geschikt moment af van ABN Amro, ASR en SNS Reaal. Het kabinet kondigde eerder ook al aan de Staatsloterij en Holland Casino te willen verkopen.

Het kabinet wil verder zijn rol als aandeelhouder aanscherpen. Zo wordt de drempel waarboven een investeringsbeslissing moet worden voorgelegd aan de aandeelhouder, verlaagd. Dijsselbloem wil ook eerder betrokken worden bij strategische beslissingen van de staatsbedrijven.

Verder komen er rendementsdoelstellingen en eist de minister van Financiën een grotere rol bij de (her-)benoeming van bestuurders en commissarissen. De variabele beloning voor bestuurders wordt maximaal 20 procent van het vaste salaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden