Geen dance Weteringcircuit op Koninginnedag

Het Weteringplantsoen na afloop van Koninginnedag vorig jaar. Archieffoto ANP Beeld
Het Weteringplantsoen na afloop van Koninginnedag vorig jaar. Archieffoto ANP

Aan de traditie van het Koninginnedagdancefeest van TWSTD op het Weteringplantsoen komt na negen jaar een eind. Organisator Dennis Luts: "De gemeente heeft ons op een dwaalspoor gezet."

In december kreeg de organisator tijdens de uitleg van 'de spelregels' te horen dat het Weteringcircuit dit jaar op Koninginnedag niet te gebruiken zou zijn voor evenementen. "Uit crowd management-overwegingen," zegt een woordvoerder van de gemeente. "Met achthonderdduizend bezoekers zitten we tegen onze top aan. Het Weteringcircuit is een knelpunt in de verkeersstromen dat eruit moest."
Met het stadsdeel werd gezocht naar een alternatief, maar een nog vrije locatie vinden voor een dancefeest dat duizenden bezoekers trekt, bleek een nagenoeg onmogelijke opgave te zijn.

Alleen het Waterlooplein kwam even in beeld. In januari vroeg Luts vlak voor het verstrijken van de deadline nog een vergunning aan voor het feest daar. Snel daarna concludeerden de organisatoren dat de Waterloopleinmarkt de opbouw van het QNSDY-podium te veel in de weg zou zitten. "We pissen naast de pot dit jaar."

Gemengde gevoelens houdt hij daaraan over. "Achteraf had ik meteen bezwaar moeten aantekenen tegen het verdwijnen van onze vertrouwde locatie." Luts ziet niet wat deze Koninginnedag anders is aan de situatie op het Weteringcircuit.
In een brief van het stadsdeel werd hij ook geïnformeerd over de scherpere veiligheidseisen na de incidenten in Duisburg en Hoek van Holland. Luts: "Het lijkt wel alsof de Love Parade de nieuwe stok is om mee te slaan. Waar komt toch die angst vandaan dat ons minuscule evenement in Love Paradetaferelen zal uitmonden?"

Een woordvoerder van stadsdeel Centrum: "Het gaat niet om de persoon, niet om dit feest, maar om deze locatie." Luts: "Wij zitten al jaren naast en niet op de weg. Dus waarom zouden we in de weg zitten?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden