Geen concrete aanwijzing aanslag Nederland

Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland. Dat zei premier Mark Rutte in een persconferentie over de aanslagen in Brussel.

Mark Rutte. Beeld anp
Mark Rutte.Beeld anp

Toch zijn er zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen, aldus de premier. "Alle diensten staan zeer alert paraat om waar nodig in te grijpen en extra maatregelen te nemen", benadrukte hij.

Hij gaf ook aan nog niet te weten of er Nederlandse slachtoffers in Brussel zijn.

Rutte sprak over 'afschuwelijke en laffe aanslagen' en over 'moord met voorbedachte rade'. Hij noemt de aanslagen 'een rechtstreekse aanval op onze vrijheid en veiligheid, op onze manier van leven'.

'Wijken geen optie'
"Nederland is een met de zuiderburen in rouw en verdriet en in vastberadenheid'', benadrukte de premier. "Wijken voor dit soort geweld kan en mag nooit een optie zijn.''

Rutte heeft zijn Belgische collega Charles Michel zijn condoleances overgebracht en hem zijn volle steun aangeboden, 'in woord en daad'.

"Brussel is in het hart getroffen'', aldus Rutte. Dat geldt ook voor België en Europa. De Nederlandse bewindslieden van Defensie, Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie staan, net als Rutte zelf, in nauw contact met hun collega's in België en zijn buurlanden.

Ontsteltenis
Politiek Den Haag heeft met grote ontsteltenis en zorg gereageerd op de gebeurtenissen in Brussel. Alle partijen zijn begaan met met de slachtoffers en hun nabestaanden. Rond het Binnenhof loopt de marechaussee nu duidelijk zichtbaar met automatische wapens.

Fractieleider Halbe Zijlstra van de VVD vindt dat aandacht gericht moet zijn op het achterhalen wat er precies gebeurd is en wie de daders zijn. "Het is aan het kabinet om met deskundigen te bepalen wat de gevolgen zijn voor de veiligheid in Nederland en welke aanvullende maatregelen moeten worden genomen."

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom: "Het is goed dat het kabinet onmiddellijk bekijkt welke gevolgen dit kan hebben voor Nederland. Onze vrije en open samenleving is kwetsbaar, en dat vraagt om waakzaamheid van iedereen, met name van inlichtingen- en veiligheidsdiensten.''

'Diepe afschuw'
Alexander Pechtold van D66: "Dit geweld roept een diepe, diepe afschuw bij mij op. Terroristen proberen ons te verdelen en angst te zaaien. Dat moeten we niet laten gebeuren. Laten we eensgezind de rust en kalmte bewaren."

Sybrand Buma (CDA): "We zullen vastberaden onze samenleving moeten verdedigen.'' "We weten nu nog weinig. We zullen nooit zwichten voor terreur'', aldus Jesse Klaver (GroenLinks).

"Nederland moet nu onmiddellijk haar grenzen sluiten en teruggekeerde Syriëgangers preventief oppakken en opsluiten. De veiligheid van Nederland gaat boven alles. Ik wil snel een debat met premier Rutte hierover'', aldus PVV-leider Geert Wilders.

Emile Roemer (SP): "Verschrikkelijke aanslagen in Brussel. Nu moeten we België steunen en de Nederlandse veiligheidsdiensten hun werk laten doen.'' "Bij de aanslagen in Brussel kijken we het kwaad opnieuw in de ogen'', aldus Gert-Jan Segers (ChristenUnie). "Nu komt het erop aan om de rug recht te houden en pal te staan voor onze vrijheid.''

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden