'Geen chaos in VVD'

Hoewel allerlei (ex-)kopstukken elkaar in het weekend tegenspraken over het sociaal akkoord, is van chaos in de VVD geen sprake. Een ingewijde erkent dat premier en partijleider Mark Rutte een andere inschatting heeft over de noodzaak tot extra bezuinigingen dan de fractie onder leiding van Halbe Zijlstra. Maar dat betekent nog geen verschil van mening over de EU-begrotingsafspraken.

Partijleider van de VVD Mark Rutte Beeld ANP
Partijleider van de VVD Mark RutteBeeld ANP

Er zou ook geen grote onrust heersen in de partij. 'Er komen wel wat mailtjes binnen, maar de situatie is niet vergelijkbaar met de oproer over de zorgpremie na de presentatie van het regeerakkoord afgelopen najaar.'

In het sociaal akkoord staat dat de aangekondigde extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro voor 2014 in de ijskast gaan. Rutte hoopt dat de deal met de sociale partners zoveel vertrouwen in de samenleving teweeg brengt dat de economie een oppepper krijgt. Daarvan profiteert ook de schatkist, waardoor de extra bezuinigingen definitief achterwege kunnen blijven.

Halbe Zijlstra
Fractievoorzitter Zijlstra is een stuk pessimistischer. Hij voorziet dat er in het najaar wel degelijk extra moet worden bezuinigd. Zijlstra werd de afgelopen dagen bijgevallen door de oud-partijleiders Hans Wiegel en Ed Nijpels en ook door voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken Robin Linschoten.

Zaterdag ontstond bovendien verwarring over de opstelling van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid), die beschouwd wordt als een potentiële opvolger van Rutte. Zij wekte in een interview de indruk de EU-afspraak over een begrotingstekort van 3 procent te willen loslaten.Betrokkenen zien de uitspraak van Schippers als een uitglijdertje.

De minister is er helemaal niet op uit de 3 procentsnorm onderuit te halen, verzekert haar woordvoerder. En over de zich bij elke gelegenheid roerende 'mastodonten' als Wiegel en Nijpels haalt men in de VVD-top zo langzamerhand de schouders op.Het verschil in taxatie tussen Rutte en de fractie is ook in de ogen van onder anderen Linschoten geen probleem. Dualisme tussen kabinet en fractie is een normale zaak. Als woensdag de Tweede Kamer debatteert over het sociaal akkoord zal Zijlstra dan ook duidelijk maken dat hij een andere verwachting heeft dan partijleider Rutte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden