PlusReportage

'Geen capuchon op, neem je ID mee, ga niet op straat hangen'

Ze is oprecht bezorgd over haar zoons. Niet gewoon bezorgd, zoals elke moeder kan zijn. Echt bezorgd, met een concrete aanleiding. Marjorie Gemin (40) uit Purmerend stond zondag niet voor niks op de Dam.

Lorianne van Gelder
Een paar honderd mensen kwam zondag op de Dam bijeen voor een vreedzame demonstratie tegen politiegeweld in de VS Beeld Jean-Pierre Jans
Een paar honderd mensen kwam zondag op de Dam bijeen voor een vreedzame demonstratie tegen politiegeweld in de VSBeeld Jean-Pierre Jans

Ook zij draagt een stuk papier met 'Don't shoot' erop. Ze heeft twee zoons, de oudste is zestien. Nu al merkt ze dat hij wordt gevolgd door politie, dat hij altijd zijn ID moet laten zien.

Zodra hij de deur uitgaat, somt ze automatisch haar lijstje op: doe geen capuchon op, neem je ID mee, ga niet op straat hangen. "Ik wil gewoon dat mijn jongens veilig opgroeien. Maar hij is een zwarte man, en hem kan ook gebeuren wat zo veel zwarte mannen nu in de VS gebeurt."

Ongeveer vierhonderd mensen uit het hele land, met verschillende kleuren en achtergronden, verzamelen zondagmiddag in de brandende zon op de Dam.

Ze dragen A4'tjes met de tekst 'Don't shoot, I matter.' De demonstranten gaan zitten op de Dam, om vervolgens hand in hand te gaan staan. Bijna tien minuten zijn ze doodstil. Dan gooien ze hun handen in de lucht en scanderen 'Hands up! Don't shoot' en 'Black lives matter'.

Slachtoffers
Op spandoeken staan de namen van omgekomen dodelijke slachtoffers van optreden van de Nederlandse politie: Mitch Henriquez, Rishi Chandrikasing, Ihsan Gurz.

Het initiatief voor het protest is van Anna Hammond, een 'gewone bezorgde Amsterdammer', die niet meer alleen via Twitter wil reageren op de zwarte slachtoffers van politiegeweld in Amerika. Ze hoort niet bij een organisatie, heeft nog nooit zoiets gedaan en is nogal overrompeld door de opkomst.

"Geweldig," zegt ze terwijl de honderden demonstranten haar naam scanderen. Het bloedige filmpje van de afgelopen woensdag door de politie doodgeschoten Philando Castile uit Minnesota was voor Hammond de druppel.

"Het was zo verschrikkelijk om te zien, ik wilde niet meer toekijken maar iets doen." Hammond, half Ghanees: "Het had ook mijn vader, broertje of neef kunnen zijn. Maar voorlopig is de politie in Nederland nog onze vriend."

Hammond riep de hulp in van Gideon Everduin, bekend als rapper Gikkels. Behalve rapper is Everduin activist en noemt zich op Twitter YoungFarrakhan, een verwijzing naar de activistische en omstreden Amerikaanse leider van de Nation of Islam Louis Farrakhan.

Simons
Onopvallend loopt ook Sylvana Simons mee, presentatrice maar sinds kort vooral politica voor de politieke beweging Denk. Ze vindt het naief om te denken dat als iets in de Verenigde Staten gebeurt, het niets met Nederland te maken heeft.

"We hebben hier een aantal voorbeelden van slachtoffers van politiegeweld, van Mitch Henriquez tot Mitchel Winters laatst. Zij zijn slachtoffer van onrecht. Het is 2016 en helaas is zo'n demonstratie voor Black Lives Matter nog steeds hard nodig."

Everduin spreekt de groep op de Dam toe en maakt het protest tegen politiegeweld breder.

"De AfroNederlandse burger eist gelijkwaardigheid," speecht hij. Als de demonstratie zich via het Damrak naar het Beursplein verplaatst, noemt Everduin vanaf de zeepkist het Beursplein het symbool van kolonialisme. En neemt de gelegenheid te baat op te roepen Zwarte Piet dit jaar echt af te schaffen.

Afgaand op het gejuich, is iedereen het met hem eens.

Black lives matter-protesten in de hele wereld

Black Lives Matter kwam eerst als hashtag op in 2013 na de vrijspraak van de politieagent die de Amerikaanse zwarte tiener Trayvon Martin had gedood. Inmiddels is de term een activistenbeweging geworden die ageert tegen (politie)geweld tegen zwarte mensen.

Afgelopen weekend gingen in Amerika en Groot Brittannië weer duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen politiegeweld, nadat deze week twee zwarte Amerikaanse mannen - Philando Castile in St. Paul, Minnesota en Alton Sterling in Baton Rouge, Louisiana - door de politie waren gedood.

In Baton Rouge, Louisiana, en in Minneapolis, Minnesota liepen de demonstraties uit op rellen met vele arrestaties, onder wie de prominente Black Lives Matter-figuurt DeRay McKesson.

Een demonstratie in Dallas werd afgelopen donderdag gewelddadig verstoord toen een man het vuur opende op witte politieagenten, waarna vijf van hen om het leven kwamen.

Black Lives Matter-protest dit weekeinde in Berlijn Beeld ANP
Black Lives Matter-protest dit weekeinde in BerlijnBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden