Geen botenparade voor Kerst door ruzie bestuur Amsterdam Light Festival

De jaarlijkse botenparade vlak voor Kerstmis, vorig jaar onderdeel van het lichtfestival in de stad, gaat dit keer niet door. Er is ook ruzie uitgebroken in het bestuur van het Amsterdam Light Festival (ALF).

Ton Damen
null Beeld anp
Beeld anp

Vincent Horbach van Christmas Canal Parade (CCP), mede-initiatiefnemer van het festival, zegt dat het is gekaapt door Felix Guttmanns Canal Company. Henk-Jan Buchel, Horbachs compagnon, stapte drie dagen geleden boos uit het bestuur van het ALF.

Horbach vindt dat kleine rederijen het slachtoffer dreigen te worden van ALM-voorzitter Guttmanns handelwijze. 'Hij dendert met zijn varende glasbakken over de traditionele reders heen. Die krijgen geen kans meer aan het festival mee te doen, terwijl de botenparade nota bene er het hoogtepunt van is.'

De laatste druppel was dat het ALF alle subsidie in de, ongeveer 150.000 euro. Dat was inclusief het deel, ongeveer een kwart, waarvan CCP vindt dat het voor de botenparade bestemd was. Die was volgens Horbach in 2012 goed voor honderdduizend bezoekers, een kwart van het totaal. Omdat het ALF in 2013 geen subsidie aan CCP wilde afstaan, werd in september schriftelijk afgesproken dat CCP apart subsidie zou vragen. De gemeente antwoordde echter dat die subsidie al naar het ALF was gegaan.

Kerstmarkten
Horbach kwam met een plan voor een lichtfestival na een bezoek in 2008 aan de Winterfest Boat Parade in Florida. Met Buchel, van rederij De Nederlanden, richtte hij CCP op, om tot een winterfestijn te komen. 'In de zomer is er van alles in Amsterdam', aldus Horbach, 'maar 's winters hadden we alleen slecht bezochte kerstmarkten. In 2009 gingen we van start en later bedachten we dat er kunst en licht bij moesten komen. Lyon had daar succes mee. '

In 2010 was er weer een botenparade, met nieuwe activiteiten, onder de naam Winter Magic Amsterdam. Een kunstwerk werd in het licht gezet en Philips 'kleedde de Magere Brug aan met licht'.

Een jaar later werd gewerkt aan een nieuwe, overkoepelende organisatie, het ALF, die subsidies en vergunningen zou aanvragen. Nieuwe partner was Guttmann, die voorzitter werd en hotels en musea bij het festijn betrok.

Omdat sponsors wegens de crisis uitbleven, was er in 2011 geen festival, maar een jaar later regelde Guttmann een herstart, met steun van Rogier van der Heide, destijds chief design officer bij Philips. Aan subsidie afdragen aan CCP dacht hij niet. Guttmann: 'Wij hebben een begroting van 2,2 miljoen euro, maar kunnen ons niet permitteren de activiteiten van CCP, waarmee we geen banden hebben, te financieren.'

Hij betreurt het dat de brief van de gemeente 'kennelijk tot misverstanden' heeft geleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden