Geen bewijs voor misdrijf bij dood Berezovski

Het is nog niet duidelijk waaraan de Russische tycoon Boris Berezovski is overleden maar de politie sluit vooralsnog een misdrijf uit. De 67-jarige eerste Russische miljardair, die in 2000 naar Groot-Brittannië uitweek en daar 3 jaar later asiel kreeg, werd zaterdag naar verluidt dood in bad aangetroffen op zijn landgoed nabij de Engelse stad Ascot in het graafschap Surrey.

De politie heeft de omgeving van het Britse landgoed van de overleden Russische tycoon Boris Berezovski afgezet. Beeld epa
De politie heeft de omgeving van het Britse landgoed van de overleden Russische tycoon Boris Berezovski afgezet.Beeld epa

Britse specialisten op het gebied van chemisch, biologisch en nucleair materiaal hebben het huis doorzocht en 'niets van zorg' gevonden. Verder wijst er volgens de politie niets op dat er andere personen bij de dood van de tycoon betrokken waren.

Zelfmoord wordt niet uitgesloten. Tegen een journalist van het Amerikaanse blad Forbes zei Berezovski kort voor zijn dood dat het leven voor hem zijn betekenis had verloren. Een woordvoerder van het Kremlin zei zaterdag dat Berezovski kortgeleden president Vladimir Poetin had geschreven dat hij naar Rusland wilde terugkeren. Zijn lichaam is nog steeds op het landgoed.

Schuld aan Abramovich
Volgens de Britse omroep BBC was hij een groot deel van zijn fortuin kwijtgeraakt. Berezovski moest vorig jaar nog 35 miljoen pond (43 miljoen euro) betalen aan zijn landgenoot Roman Abramovich, die hij had aangeklaagd voor chantage, misbruik van vertrouwen en contractbeuk bij een zakelijke transactie. Berezovski moest opdraaien voor de torenhoge advocatenkosten.

Berezovski was een van de eerste zakenlieden in de communistische Sovjet-Unie, waaraan in het begin van de jaren 90 een einde kwam. Zijn vlotte babbel, uitgebreide netwerk en energieke houding leidden ertoe dat hij miljoenen verdiende. Hij kocht de grootste autofabriek van Rusland: AvtoVAZ - bekend van de Lada- en het grootste Russische televisiekanaal ORT.

Poetin
Halverwege de tweede termijn van de Russische president Boris Jeltsin, rond 1998, was Berezovski een van degenen die op zoek gingen naar een vervanger voor de mede door alcoholmisbruik verzwakte president. Berezovski zou volgens ingewijden persoonlijk de vroegere KGB-agent Vladimir Poetin hebben voorgedragen. Die zou kneedbaar zijn en de belangen van de oligarchen, zoals hijzelf, behartigen.

Het pakte anders uit. Onder Poetin verloren alle oligarchen politieke macht. Berezovski week al in het eerste jaar van Poetins presidentschap uit naar Groot-Brittannië.

Boris Berezovski. Beeld epa
Boris Berezovski.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden