Geen besluit verwacht over steun Griekenland

Europese leiders hebben donderdag de hoop op een snelle beslissing over het tweede reddingsplan voor Griekenland getemperd.

ANP/ Redactie
De Jager vandaag in Brussel. Beeld ap
De Jager vandaag in Brussel.Beeld ap

Verscheidene leiders zeiden bij hun aankomst in Brussel voor de vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden dat het eerst duidelijk moet zijn dat het Zuid-Europese land voldoet aan de voorwaarden die door de geldschieters is gesteld.

De Europese bewindslieden willen zekerheid dat Griekenland de bezuinigingen en hervormingen ook daadwerkelijk doorvoert. Griekenland heeft dringend geld nodig anders kan het land niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. In oktober werd het Zuid-Europese land een pakket van 130 miljard euro in het vooruitzicht gesteld, mits het drastische en structurele bezuinigingen en hervormingen zou doorvoeren. Overleg duurde lang omdat de maatregelen zeer moeilijk liggen.

Pensioenen
Het donderdag bereikte akkoord voorziet in het verlagen van pensioenen. Daarnaast heeft de Griekse regering onder meer ingestemd met een verlaging van de minimumlonen met 22 procent en het ontslag van 15.000 ambtenaren.

Minister Jan Kees de Jager zei eerst te willen weten hoe het bereikte akkoord eruitziet. 'We gaan eigenlijk alleen maar controleren of er aan alle voorwaarden is voldaan.'

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de zogenoemde Eurogroep, verwacht niet dat er een definitief ja komt voor het tweede reddingsplan. Er zijn nog verschillende punten die uitgewerkt moeten worden. Hij sloot niet uit dat tijdens de volgende vergadering, over anderhalve week, de goedkeuring komt.

De Duitse minister Wolfgang Schäuble zei onomwonden dat er geen beslissing zal vallen. 'We zijn er nog niet', aldus de minister. Hij betwijfelde openlijk of het akkoord leidt tot het afbouwen van de staatsschuld tot 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020.

Op Wall Street bleven beleggers voorzichtig. Halverwege de New Yorkse handelsdag noteerde de Dow-Jonesindex 0,2 procent hoger op 12.912,11 punten. De S&P 500-index steeg 0,3 procent tot 1353,87 punten en de Nasdaq won 0,5 procent tot 2929,46 punten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden