Geen baan voor 45-plus

AMSTERDAM - Er dreigt opnieuw een harde kern van werklozen te ontstaan, ondanks de snel aantrekkende economie. Steeds meer werkzoekende 45-plussers worden overgeslagen door het bedrijfsleven.Volgens het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) zijn ook langdurig werklozen en lager geschoolden lastig aan werk te helpen.

Tegenwoordig zijn veertigers al afgeschreven als sollicitant. Werkgevers nemen liever geen oudere werkloze aan. In 2008 zal de werkloosheid onder de oudste leeftijdscategorie (55 tot 65 jaar) met 11,5 procent twee zo hoog zijn als de gemiddelde werkloosheid.

In mei dit jaar registreerde het CWI voor het eerst meer 45-plussers dan jongere werkzoekenden.

Tegelijkertijd klagen steeds meer bedrijven dat zij er niet in slagen hun vacatures gevuld te krijgen. Een studie van het CWI wijst uit dat het aantal vacatures tot in 2008 op een recordhoogte van circa 1,1 miljoen zal staan.

Ondertussen slinkt het aantal werklozen in de kaartenbakken van het voormalig Arbeidsbureau tot circa 470.000 tegen het einde van 2008 en waarschijnlijk tot ruim 400.000 personen in 2012. Dat is onder het niveau van de voorgaande economische piek begin deze eeuw. De krachtige economische groei zal er niet toe leiden dat de harde kern van werklozen aan de slag komt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden