Geen asiel voor Afghaanse tolk

Een Afghaanse tolk die voor de Nederlandse missie in Afghanistan heeft gewerkt, krijgt geen asiel in Nederland. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) ziet geen reden om de man in Nederland te laten blijven. Dat blijkt vandaag uit zijn antwoord op Kamervragen van D66.

Staatssecretaris Fred Teeven had het asielrelaas inhoudelijk moeten behandelen, volgens advocaat Wil Eikelboom Beeld anp

De man had eerder in Noorwegen asiel aangevraagd omdat hij in Afghanistan gevaar zou lopen vanwege zijn eerdere vertaalwerkzaamheden. De Noren hadden zijn verzoek na een procedure van twee jaar afgewezen, waarna de tolk het in Duitsland en daarna in Nederland nog eens probeerde, aldus Teeven. Volgens Europese afspraken mag een asielzoeker alleen in één Europees land een verzoek indienen. Om die reden nam de immigratie- en naturalisatiedienst IND het asielverzoek van de man, Abdhul Ghafoor Ahmadzai, niet in behandeling en dat besluit werd onlangs bekrachtigd door de vreemdelingenrechter in Roermond.

Teeven stelt dat er bij de tolk geen bijzondere individuele omstandigheden zijn om van de Europese regel af te wijken. Ook het enkele feit dat hij enige tijd voor Nederland had gewerkt, is onvoldoende om de aanvraag opnieuw in behandeling te nemen, aldus Teeven. Hij vertrouwt erop dat de Noren zijn asielrelaas op een juiste manier hebben beoordeeld en dat een procedure in Nederland tot dezelfde uitkomst had geleid als in Noorwegen.

Advocaat Wil Eikelboom van Ahmadzai vindt het onjuist dat Nederland het asielrelaas niet inhoudelijk behandelde. De kans bestaat volgens hem wel degelijk dat het asiel dan was toegewezen, omdat Nederland waarschijnlijk over meer informatie beschikt dan de Noren. Er loopt nu nog een beroep bij de Raad van State. Eikelboom hoopt dat die zal bepalen dat Nederland alsnog de asielprocedure moet starten. Ook hoopt hij dat Nederland Ahmadzai nog niet uitzet zolang dit beroep nog loopt. Hij heeft aanwijzingen dat de Noren hem meteen naar Afghanistan zullen terugsturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden