'Geen armoedegelden voor godsdienstlessen'

Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat geen armoedegelden meer moet worden besteed aan godsdienstlessen.

De gemeente controleert aan de hand van steekproeven of de declaraties kloppen Beeld ANP
De gemeente controleert aan de hand van steekproeven of de declaraties kloppenBeeld ANP

Wethouder Arjan Vliegenthart wil meer feiten boven tafel krijgen om daarna verder te debatteren.

Twee weken geleden meldde Het Parool dat zo'n 2500 Amsterdamse ouders armoedegelden gebruiken voor godsdienstlessen voor hun kinderen, onder meer in moskeeën. Een klokkenluider had dit gemeld.

Amsterdammers met een laag inkomen kunnen bij de gemeente kosten declareren voor schoolgerelateerde uitgaven als boeken, bijles, ouderbijdrage of schoolreisjes, maar ook voor zwemmen, sport, muziek- of dansles. En voor godsdienstles.

In totaal maken 25.000 ouders gebruik van armoedegelden en zij declareren bij elkaar zo'n tien miljoen euro. Circa 2500 declaraties gaan over godsdienstles, voor een totaalbedrag van 285.000 euro.

School
Diverse raadsleden stelden deze kwestie woensdag aan de orde. "Ik ben hier niet blij mee," zei Marianne Poot (VVD). De PvdA vindt dat godsdienstonderwijs niet vanuit armoedegelden moet worden gefinancierd.

Erik Flentge riep namens de SP de wethouder op te voorkomen dat deze middelen worden ingezet voor godsdienstles. D66 heeft op zich geen probleem met godsdienstles, maar wel op school, want daar zijn de armoedegelden voor bedoeld.

Rutger GrootWassink van GroenLinks sprak van een 'alarmerende kwestie', omdat Vliegenthart in zijn ogen niet weet wat met de armoedegelden gebeurt.

Praten
De gemeente controleert aan de hand van steekproeven of de declaraties kloppen. De meeste godsdienstlessen in kerken of moskeeën zijn gratis, of kosten hooguit een tientje, terwijl de gemiddelde declaratie 144 euro bedraagt. Op dit moment kijkt de gemeente naar 2 procent van de declaraties, dat gaat omhoog naar 5 procent.

Vliegenthart zal bij kerken en moskeeën langs gaan om te praten over de lessen en de vergoeding die zij hiervoor vragen. De wethouder vindt niet dat de scheiding tussen kerk en staat in het geding is. "Als ouders kiezen voor godsdienstles, omdat zij dit belangrijk vinden voor de ontwikkeling van hun kind, dan is het niet aan de staat om zich hierin te mengen."

Hij verwacht in het voorjaar meer informatie te kunnen geven voor verder debat.

Elke middag gratis het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden