Geen applaus voor Microsoft

AMSTERDAM - De Europese Commissie heeft koeltjes gereageerd op het aanbod van Microsoft om delen van zijn softwaregeheimen prijs te geven aan concurrenten.Het onderzoek dat de Europese Commissie in januari opende naar mogelijk monopoliemisbruik door Microsoft gaat gewoon door, benadrukte de commissie.

De commissie wees erop dat Microsoft wel eerder soortgelijke beloften heeft gedaan, waarvan in de praktijk weinig terechtkwam. Microsoft kwam toen met onvolledige informatie of gaf slechts kleine hoeveelheden vrij.

''De Commissie stelt vast dat aan de aankondiging van vandaag tenminste vier soortgelijke beloften zijn voorafgegaan.''

Microsoft kondigde donderdag aan dertigduizend pagina's computercode openbaar te maken op zijn website. Dat is slechts een klein deel van de miljoenen pagina's met programmeercode die aan de software ten grondslag ligt.

Ook de concurrenten van Microsoft zijn niet onder de indruk. Thomas Vintje, advocaat van een actiegroep van concurrenten, zei gisteren: ''De aankondiging van donderdag gaat nog steeds over hoe de rest van de wereld kan samenwerken met (software van) Microsoft, op de voorwaarden van Microsoft, en niet andersom.''

De actiegroep vertegenwoordigt onder andere Nokia, Adobe, IBM en Oracle. Klachten van de groep waren voor eurocommissaris Neelie Kroes in januari aanleiding voor een nieuw onderzoek naar Microsoft.

Vintje: ''De wereld heeft een blijvende verandering in het gedrag van Microsoft nodig, niet een zoveelste aankondiging.''

Steeds meer computers en mobieltjes draaien op andere software dan die van Microsoft. Hierdoor wordt het steeds belangrijker dat al die besturingssystemen met elkaar kunnen 'praten'. Ook in datacentra draait naast Windows bijna overal unix- en linux-software.

Softwarehuizen als Sun, Oracle en IBM kozen er enkele jaren geleden al voor delen van hun software openbaar te maken.

Michael Cunningham van linux-leverancier Red Hat, liet op zijn weblog weten dat de aankondiging van Microsoft 'een zorgvuldig opgezette poging is de concurrentie van de open source-gemeenschap voor te zijn'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden