Plus

Geen aparte ingang, dus moet Rob Peetoom weg uit de Bijenkorf

De vestiging van glamourkapper Rob Peetoom in de Bijenkorf, waar menig BN'er zich laat knippen, moet tegen de zin van het kappersbedrijf vertrekken. En dat allemaal omdat er geen aparte ingang is.

Na dertien jaar komt er een einde aan de vestiging van Rob Peetoom in de Bijenkorf. Beeld Jean-Pierre Jans

Na dertien jaar komt er een einde aan de samenwerking tussen de Bijenkorf en Rob Peetoom. Global director Rochelle Peetoom noemt de gemeente als oorzaak van de sluiting van de kapsalon op de vijfde verdieping van het warenhuis.

"De gemeente gaat de drank- en warenwet strenger handhaven. Een kapsalon moet volgens deze wet een aparte ingang hebben van het horecagedeelte en dat is bijna onmogelijk te realiseren of er moet flink geïnvesteerd worden door de Bijenkorf. Investeringen die waarschijnlijk makkelijker terugverdiend worden door het restaurant uit te breiden."

"In 2018 is gebleken dat de inrichtingseisen van de drank- en horecawet op de vijfde verdieping van de Bijenkorf overtreden worden," zegt een woordvoerder van de gemeente. "Wij hebben gemeld dat de situatie in overeenstemming moet worden gebracht zoals de wet voorschrijft. Hoe de Bijenkorf de ruimte gaat inrichten en welke ruimte ze verhuren, is aan hen."

De Bijenkorf wil alleen zeggen dat het voor het warenhuis een zakelijke beslissing is. "Het was een fijne samenwerking, maar we gaan voor uitbreiding van de horeca."

Rob Peetoom kapsalons, dat volgend jaar vijftig jaar bestaat, betreurt het dat de vestiging moet sluiten.

"Gelukkig hebben we nog twee salons in de stad zitten," zegt Rochelle Peetoom. "Sommige van de 35 medewerkers zijn al bijna vijftien jaar in dienst. De meeste medewerkers kunnen aan de slag bij onze vestigingen op de Elandsgracht of Zuidas, anderen zullen naar Utrecht of Haarlem gaan. We hoeven niemand te ontslaan."

Influencers
Dat de gemeente streng handhaaft op de drank- en warenwet, merken kapsalons al langer, vertelt Peetoom. "Wij zijn gestopt met het schenken van drank, net zoals veel andere kapsalons. We hebben koffie en thee, maar als klanten hun haar komen laten opsteken of knippen, past daar wel een lekker wijntje bij. Helaas kan dat niet meer."

Peetoom zegt experts te hebben laten kijken naar de beslissing van de Bijenkorf, maar wil geen vervolgstappen nemen.

"Dat zou alleen maar negatieve energie kosten. Dan zouden we naar de rechter moeten stappen en dat willen we niet. Er komen volgend jaar prachtige projecten aan waar we al onze energie in willen steken."

Dat de vestiging uit het warenhuis vertrekt, voelt wel oneerlijk, besluit Peetoom. "We zijn een succesvol bedrijf en hebben veel vaste klanten. Influencers als Claartje Rose Cliteur, Rianne Meijer en Vivian Hoorn laten hier hun haar doen. Ook Lieke van Lexmond is vaste klant. De omzet is goed en we brengen denk ik een leuk publiek naar de Bijenkorf. Een andere plek waar we dezelfde kwaliteit kunnen bieden, vind je ook niet zo snel in Amsterdam."

Bali en New York
Rob Peetoom (1945) opende in 1969 zijn eerste kapsalon in Santpoort-Zuid. Hierna volg- den meerdere vestigingen in Noord-Holland en in 2001 op de Elandsgracht in Amsterdam. In 2005 ging de salon in de Bijenkorf open en in 2015 eentje op de Zuidas. Inmiddels heeft het concern vestigingen door heel Nederland en hebben dochters Rochelle en Savana salons geopend op Bali en in New York. Het bedrijf telt 17 vestigingen, meer dan 300 werknemers en heeft het een eigen kappers­opleiding.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden