Geen alcoholslot voor dronken bromfietsers

Mensen die dronken op een brommer rijden, krijgen als straf niet langer een alcoholslot in hun auto. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) vrijdag besloten, mede op advies van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Volgens Schultz is het opleggen van een alcoholslot in de auto van een dronken brommerrijder geen geschikte maatregel gebleken. Het wordt volgens haar door veel mensen als onlogisch ervaren en daarom past ze de regels aan. Mensen die met een alcoholpromillage van 1,3 of meer worden gesnapt op de brommer, moeten nog wel een cursus volgen over alcohol in het verkeer.

De aanpassing geldt met terugwerkende kracht. Daardoor mogen ongeveer 400 mensen hun alcoholslot inleveren. Ze worden vrijdag door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen geïnformeerd. De kosten voor het inbouwen van het autoslot zullen worden verrekend.

Minister Schultz heeft ook besloten om bestuurders met een alcoholslot meer tijd te geven om zich te melden als zij het apparaat extra moeten laten uitlezen. Dat is bijvoorbeeld nodig als er iets misgaat met een blaastest. Nu moeten zij binnen 5 dagen naar een servicestation, wat lastig is als mensen op vakantie zijn. Daarom gaat de termijn naar 14 dagen.

Sinds december vorig jaar hebben 3000 mensen een alcoholslot gekregen, omdat zij rondreden met te veel drank op. Bestuurders moeten in het apparaat blazen, voordat zij de auto kunnen starten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden