'Geen aanslag rechtstaat'

DEN HAAG - De aanslag op de extra beveiligde rechtbank is in zekere zin 'handig' voor de overheid. Politie en justitie kunnen nu namelijk alle bevoegdheden die zij hebben in het kader van terrorismebestrijding uit de kast halen.Dat zegt strafrechtgeleerde Ybo Buruma van de Radboud Universiteit in Nijmegen vandaag. Maar Kamerleden reageren afwijzend op deze suggestie.

''Het heeft niets te maken met het omverwerpen van de rechtstaat,'' reageert CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma. Extra bevoegdheden zijn volgens hem ook niet nodig.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) volgt de gebeurtenissen, maar vindt de aanslag vooralsnog een zaak van de lokale autoriteiten.

VVD-Kamerlid Fred Teeven, eerder officier van justitie in de Holleeder-zaak, spreekt niet van een 'aanslag op de rechtstaat'. ''Dat zijn te grote woorden.'' Hij wil zich van commentaar onthouden, zolang er niet meer bekend is. ''Ik zeg er ook niets over, omdat ik misschien wel weet wie er achter zit.'' Maar wie dat is, wil hij niet zeggen.

Buruma ziet de aanslag als een 'waarschuwingsschot'. ''Mogelijk van Holleeder zelf, om te laten zien dat hij de touwtjes nog steeds in handen heeft. Mogelijk van zijn concurrenten uit de onderwereld, die hem wilden laten weten dat ze hem zelfs onder de zwaarste beveiliging kunnen treffen. Of misschien van een jaloerse tweede man uit de organisatie van Holleeder, die de kans heeft gegrepen om zijn hoogste baas in een zo zwart mogelijk daglicht te plaatsen.''

SP-Kamerlid Jan de Wit wil 'niet speculeren'. Of de beveiliging heeft gefaald, weet hij niet. ''Als ik dat zou zeggen, zou ik voor mijn beurt spreken.''

Ook ChristenUnie-Kamerlid Ed Anker vindt het te vroeg om te concluderen dat de beveiliging van de rechtbank onvoldoende is. ''Die heeft jaren prima gefunctioneerd. Het is heftig, maar het is ook niet zo dat het hele gebouw met de grond gelijk gemaakt is. Er zijn een paar rolluiken van de gevel geschoten.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden