'Geef Rappange geen subsidie'

AMSTERDAM - Makelaar Rappange heeft een nieuw conflict met huurdersvereniging Zuideramstel, ditmaal over onderhoud van het complex Hilwis met driehonderd woningen. Rappange heeft al slepende ruzies met huurders en eigenaren in het complex, onder meer over huurverhogingen en de verdeling van de macht binnen de Vereniging van Eigenaren, waar Rappange de absolute meerderheid van stemmen heeft.

Het nieuwe conflict draait om het vervangen van raamkozijnen en het verfraaien van de gevels. Stadsdeel Zuideramstel wil daarvoor 3000 euro per woning subsidie geven uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV), negen ton in totaal.

Huurdersvereniging Zuideramstel eist in een brief dat de makelaar al het onderhoud zelf betaalt. Volgens de vereniging verzuimt Rappange achterstallig onderhoud te verrichten en is de subsidie al helemaal niet te verdedigen in het licht van de verdere opstelling van Rappange jegens huurders en eigenaren in het complex aan het Victorieplein. Zo vraagt de makelaar torenhoge huren van de huurders.

Rappange heeft enkele huurders die 750 euro huur per maand betalen een huurverhoging tot circa 1800 euro aangezegd.

Rappange wees er eerder op dat het gaat om vrije sectorwoningen, waarbij huurders en verhuurders samen een prijs afspreken. Bovendien stelde de makelaar dat hij in de contracten had laten vastleggen dat de huur niet alleen wordt geïndexeerd, maar ook periodiek aan marktprijzen mag worden aangepast.

Verder stelde Rappange dat de huren op de vrije markt ver boven de door hem te vragen 1850 euro liggen. Bovendien wil hij huurders die dat niet kunnen betalen helpen met het zoeken naar een goedkoper huis.

Volgens de huurdersvereniging probeert Rappange echter ook de huur aan te passen bij contracten waar die bepalingen niet zijn opgenomen. 'Uit diverse bronnen heeft de huurdersvereniging vernomen dat het er op lijkt dat in een aantal gevallen deze huurverhogingaanzeggingen ten onrechte zijn gedaan.'

Verder zou Rappange de huurders niet helpen, maar hen dreigen met rechtszaken en nog veel hogere huren, indien zij niet meewerken. (TON DAMEN)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden