'Geef Paleis op de Dam terug aan de stad'

De roep om het paleis op te eisen komt net voor de bezichtiging van het gerenoveerde interieur van het paleis, zaterdag. Foto ANP/Koen Suyk

AMSTERDAM - Het stadsdeel Centrum vindt dat Amsterdammers 'hun' paleis weer terug moeten krijgen. Het paleis op de Dam moet gebruikt kunnen worden als stadhuis, als cultureel centrum of als museum. De drie collegepartijen PvdA, GroenLinks en VVD in het stadsdeel Centrum eisen dat het paleis op de Dam 'een meer publieke functie krijgt'.

De argumenten zijn door de VVD'ers Jan-Sebastian van Lissum en Olga de Meij vastgelegd in een vandaag verschijnende notitie, Paleis op de Dam als Huis van de Stad. PvdA en GroenLinks zijn het daar 'volledig mee eens'.

De roep om het paleis op te eisen komt net voor de bezichtiging van het gerenoveerde interieur van het paleis, zaterdag. De kosten van de renovatie, inclusief de aanstaande reiniging van de paleisgevels honderd miljoen euro, worden betaald met gemeenschapsgeld.

Van Lissum wil dat het paleis publiek domein wordt: ''Ook kan de nieuwjaarsreceptie van de burgemeester, thans jaarlijks in het Concertgebouw, er plaatshebben.'' Volgens Van Lissum is het paleis thans een leeg gebouw, dat er 'doods' bij staat op de Dam.

De notitie wijst er op dat het monumentale pand door architect Jacob van Campen juist bedoeld was als stadhuis. Het heeft daartoe ook al honderdvijftig jaar dienst gedaan.

Van Lissum vindt daarom dat het paleis van het volk is. Dat doet volgens hem ook meer recht aan de geschiedenis: ''Het pand kwam in handen van Frankrijk, maar na de val van Napoleon gaf Koning Willem I het in 1813 aanvankelijk terug aan Amsterdam.'' Daarna kregen de Oranjes echter steeds meer de beschikking over het monument. Van Lissum: ''Sinds 1980 is het pand in gebruik bij Beatrix.'' Alleen zijn de Oranjes er nauwelijks.

Van Lissum citeert ook Bram Kempers, hoogleraar sociologie van kunst aan de universiteit van Amsterdam: ''Het gebouw werd ontworpen als stadhuis, en niet voor besloten feesten of als dependance voor de koninklijke familie.''

Volgens de drie fracties hoeven de Oranjes niet weg. ''Als ze het paleis niet gebruiken, moet het opengesteld worden voor anderen.''

Vorige week eisten de drie fracties nog dat alle adviezen en stukken rondom de reiniging van de gevels openbaar worden. Dat heeft Iping toegezegd, met toevoeging dat dit geldt voor wat de Rijksgebouwendienst en het stadsdeel uiteindelijk overeen zijn gekomen. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden