Lezersbrief

'Geef Noord eindelijk dat zo vaak beloofde levendige centrum'

Station Noord verdient meer dan een omgeving met de troosteloze uitstraling van een verwoest Aleppo, aldus Ed van Leeuwen in deze ingezonden brief.

'Bij halte Noord ter hoogte van winkelkerkhof Buikslotermeerplein belandt de reiziger in het grote niets.'Beeld anp

Gisteren heb ik eindelijk een ritje kunnen maken met de Noord/Zuidlijn. Van station Noord naar De Pijp in nog geen 10 minuten.

Je stapt de halte uit en je staat midden in de gezelligheid: leuke winkeltjes, eet-en drinkgelegenheden en volle terrassen. Dezelfde rit andersom geeft een geheel andere ervaring.

Want bij halte Noord ter hoogte van winkelkerkhof Buikslotermeerplein belandt de reiziger in het grote niets. Een prachtig station, begin- en eindpunt tegelijk, onlangs met jaren vertraging opgeleverd midden in een prachtige zomer, maar geen terras laat staan behoorlijke horecagelegenheid te bekennen.

Hier is Noord nog zoals Noord al decennialang is: door de gemeente verwaarloosd ­gebied.

Borden met CAN (Centrumgebied Amsterdam Noord) sieren de omgeving waar VAN (Vinexgebied Amsterdam Noord) of TAN (Treurnisgebied Amsterdam Noord) beter op zijn plaats is.

Natuurlijk zal de gemeente wijzen naar projectontwikkelaars en pandeigenaren van het winkelkerkhof die alles tegen zouden houden.

Maar kijk naar iedere plek richting het IJ waar nog niet gebouwd wordt, of de plannen nog niet vastomlijnd zijn: dan wordt het als tijdelijke locatie aangeboden en verschijnt er allerhande horeca, van rauw tot hip: NDSM, Van der Pekbuurt, rand Tuindorp Oostzaan, Buiksloterham, Hamerstraatgebied en Noorderpark. Het zijn dus keuzes.

Bij station Noord is er ook een leuk stukje, het oude tenniscomplex van Elzenhagen. Dat is jaren terug ver­geven aan iemand die met een lul­verhaal 'rakkers in het riet' begonnen is.

Althans, dat staat op het bordje op het verwilderde terrein waar de zogenaamde uitbater de enige rakker in het riet lijkt te zijn en er vooral goedkoop woont.

Plannen van anderen om er wel iets leuks te beginnen vonden geen doorgang: het huurcontract met onze rietrakker werd schouderophalend verlengd.

Waar elders in de stad bij nieuwe wijken de buurtkroeg gebouwd wordt voordat de wijk klaar is, kennen de aan de halte Noord grenzende woonwijken Jeugdland, Elzenhagen-Noord en het nu in aanbouw zijnde Noorderkwartier niets van dat al.

Iedereen die verwachtte dat dit met de oplevering van de Noord/Zuidlijn tot het verleden zou behoren, komt bedrogen uit. De AH to go en een eenzaamd koffiekarretje als vlag op een modderschuit van een prachtig station van de prestigieuze metrolijn, dat samen met de bewoners van omliggende wijken meer verdient dan een omgeving met de troosteloze uitstraling van een verwoest Aleppo.

Kom op gemeente: stop de verwaarlozing en maak er een echt CAN van.

Ed van Leeuwen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden