'Geef huishoudelijke hulp gelijke rechten'

Mensen die werken als huishoudelijke hulp moeten dezelfde rechten krijgen als andere werknemers. De FNV roept de Tweede Kamer op dit te regelen. Plannen van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, waarover de Kamer woensdag debatteert, gaan volgens de FNV lang niet ver genoeg.

Redactie
Huishoudelijke hulpen vallen onder de regeling voor dienstverlening aan huis. Ze hebben daardoor geen ontslagbescherming en zijn niet verzekerd voor bijvoorbeeld werkloosheid. Beeld anp
Huishoudelijke hulpen vallen onder de regeling voor dienstverlening aan huis. Ze hebben daardoor geen ontslagbescherming en zijn niet verzekerd voor bijvoorbeeld werkloosheid.Beeld anp

Huishoudelijke hulpen vallen onder de regeling voor dienstverlening aan huis. Ze hebben daardoor geen ontslagbescherming en zijn niet verzekerd voor bijvoorbeeld werkloosheid.

De Nederlandse regeling is in strijd met een verdrag van de internationale arbeidsorganisatie ILO. Nederland zal daarom dit verdrag niet ratificeren. Volgens het kabinet zou het te duur worden om huishoudelijke werkers gelijke rechten te geven. Maar volgens FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier blijkt uit studies dat er goede alternatieven zijn, zoals het Belgische systeem van dienstencheques.

Asscher wil er wel voor gaan zorgen dat de regeling voor dienstverlening aan huis niet misbruikt wordt voor het inzetten van alfahulpen, die huishoudelijke hulp verlenen aan zieken en ouderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden