'Geef handhavers een wapenstok en pepperspray'

Directeur Rienk Hoff van de dienst Handhaving en Toezicht wil zijn kleine vierhonderd 'handhavers' in de stad veel flexibeler kunnen inzetten én uitrusten met wapenstok en pepper­spray.

Handhaving in Amsterdam Beeld Rink Hof
Handhaving in AmsterdamBeeld Rink Hof

In Amsterdam zijn 330 handhavers actief op straat en een kleine zeventig in het openbaar vervoer. Uitbreiding is op komst. In de aanloop naar de opening van de Noord/Zuidlijn groeit het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer met zestien leden.

Dat landelijk beleid hem verplicht het personeel specifiek op bepaalde werkterreinen in te delen, beperkt de mogelijkheden, vindt Hoff. "We mogen handhavers uit het openbaar vervoer niet op de uitgaanspleinen inzetten als ze daar harder nodig zijn," zegt hij. "Omgekeerd kunnen we de handhavers van de pleinen niet naar het openbaar vervoer sturen als de situatie daar om vraagt."

De vier grote steden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben het ministerie van Veiligheid en Justitie gevraagd 'de verkokerde indeling' te doorbreken en de regels te versoepelen.

Moeilijk uit te leggen
Dat handhavers nu wel stilstaande verkeersdeelnemers mogen bekeuren, maar geen rijdend verkeer, vindt hij ook vreemd. "Dat kan ik moeilijk uitleggen aan het publiek. Wel iemand bekeuren die op de stoep parkeert, niet optreden tegen fietsers die zonder licht door rood rijden."

Ook die beperking ziet Hoff graag opgeheven 'in het belang van de leefbaarheid'. Bovendien wil hij dat zijn handhavers weerbaarder worden en veiliger kunnen werken.

Investeren in weerbaarheid
"Handhavers worden steeds meer in de avond en de nacht ingezet en krijgen daarmee ook met meer agressie en geweld te maken. Vandaar dat er wordt geïnvesteerd in het vergroten van de weerbaarheid en de veiligheid zoals door betere opleidingen," zegt Hoff. "Anders dan in veel andere, kleinere gemeenten, hebben de Amsterdamse handhavers behalve die in het openbaar vervoer geen wapenstok en heeft niemand pepperspray. Dit wordt als een groot gemis ervaren."

Lees verder: Feestgangers, zwartrijders en taxichauffeurs op de bon

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden