Opinie

‘Geef bewoners het laatste woord over de toekomst van de Wallen’

Het bedrijfsleven op de Wallen is de enige partij die gebaat is bij de grote drukte in het gebied. Hun macht mag wel wat worden ingeperkt, betoogt PvdA-raadslid Dennis Boutkan.

-Beeld Shutterstock

Deze week debatteert de gemeenteraad voor het eerst sinds tijden over de toekomst van de raamprostitutie in Amsterdam. Dat gebeurt aan de hand van een aantal scenario’s die burgemeester Femke Halsema geschetst heeft. Die variëren van het stoppen met raamprostitutie tot uitbreiding van het aantal ramen en alles wat daartussen zit.

Namens de PvdA voer ik al enkele jaren het woord over het ingewikkelde prostitutiedossier dat vol hangt met dilemma’s en normatieve standpunten, maar zeker ook met taboes. Voor het debat van deze week zou ik er graag twee willen doorbreken.

Het eerste taboe is de doorgeslagen vercommercialisering van de seksindustrie op de ­Wallen en de macht van de ondernemers. Toeristisch bezoek is voor 40 procent van de bezoekers de primaire reden om naar de Wallen te gaan. Het belang van machtige ondernemers is dat het gebied dus zo veel mogelijk als een toeristenmagneet blijft werken. Voor hun zijn bezoekers die afkomen op sekswerkers, seksshows, cafés, coffeeshops en eten een goudader. Tijdens drukke periodes zijn er plekken met 900.000 (!) passanten per week. De lobby van de ondernemers tegen minder ramen is vanuit hun bezien begrijpelijk, maar heeft in mijn ogen een te grote stem in de toekomst van dit gebied.

Hierbij horen natuurlijk ook de raamexploitanten. De afgelopen maanden hebben zij zich gevonden in het verdedigen van hun commerciële belang. Zij verzetten zich tegen minder ramen en spannen daarvoor sekswerkers voor hun karretje. Waarom zijn we het eigenlijk normaal gaan vinden dat een selectieve groep ondernemers het mooie historische hart van de stad in een houdgreep houdt? Omdat we vinden dat de Wallen in het dna van Amsterdam zit?

Veilige, legale werkplekken

Een tweede taboe is het effect van de werkplekken van sekswerkers op de leefomgeving van Amsterdammers. Het overgrote deel van de sekswerkers komt niet uit Nederland. Ik ken in Amsterdam geen andere branche waar het werk van expats zo veel effect heeft op de leefomgeving. Van iedere andere expat wordt het niet geaccepteerd dat hun werk(plek) leidt tot extreme druk en overlast van schreeuwende, zuipende en zich misdragende bezoekers die even Amsterdam aandoen voor een ‘morele vakantie’.

Maar waarom bespreken we dat nooit? Klopt het vermeende recht op raamprostitutie door sekswerkers die hier als expat werken eigenlijk wel? Waarom zijn we het normaal gaan vinden dat bewoners niet het laatste woord hebben als we spreken over de drukte op de Wallen?

Wat de PvdA betreft gaat dat veranderen. Er moet in Amsterdam absoluut ruimte blijven voor veilige, legale werkplekken voor sekswerkers, maar de huidige raamprostitutie legt echter een verstikkende druk op het hart van de stad. Het is economisch ook niet houdbaar als verdienmodel. Een flink deel van de ramen staat gedurende de week leeg, maar zorgt er wel voor dat Amsterdam zijn imago van Red Light District behoudt. Daarmee blijft het dé publiekstrekker voor bezoekers die overlast veroorzaken in stand.

Vitale stad

Daarom pleiten wij voor het geleidelijk opdoeken van raamprostitutie. Wij vinden dat sekswerkers hun werk moeten kunnen doen in een veilig prostitutiehotel en dat de regels moeten worden aangepast, zodat sekswerkers legaal klanten kunnen werven via internet.

Verder moet er beter worden geluisterd naar bewoners van de binnenstad. Te lang is het effect van de drukte op de bewoners van de Wallen genegeerd. Wat mij betreft hebben niet ondernemers en sekswerkers het laatste woord over de toekomst van de Wallen, maar de bewoners. Amsterdam kan alleen een vitale stad blijven als de woonfunctie van het centrum niet verloren gaat, zoals in Venetië het is gebeurd.

Laten we kiezen voor minder commercie op de Wallen en voor het doorbreken van de hegemonie van de seksondernemers. Laten we ook niet vasthouden aan achterhaalde raamprostitutie door expats. Laten we de vrijheden van sekswerkers in onze stad behouden, maar dan met minder kans op mensenhandel en uitbuiting en minder overlast voor bewoners.

Dennis Boutkan, raadslid voor de PvdA Amsterdam.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden