Gedupeerde beleggers nemen Aegon onder vuur

© anp Beeld
© anp

Verzekeringsconcern Aegon heeft een miljard euro dat aan beleggers was uitgeleend en door het bedrijf voor hen belegd zou worden, voor onbekende andere doelen aangewend.

Dit concluderen deskundigen die onder meer onderzoek deden naar de jaarstukken van Aegon tussen 1997 en 2007.

In die periode bood Aegon het Sprintplan aan, een beleggingsproduct waar 120.000 mensen instapten. Aegon bood de klanten aan aanzienlijke bedragen 'voor te schieten', waarvoor ze jaarlijks acht procent rente betaalden.

Het Sprintplan werd steeds uitgezet voor een periode van vijf jaar, zodat de beleggers aan het eind van hun contract veertig procent rente over hun geleende bedrag op tafel hadden gelegd. Vrijwel geen enkele deelnemer heeft er een cent aan verdiend.

Een voormalige beleggingsspecialist van Fortis Bank en een Amsterdamse registeraccountant zijn onafhankelijk van elkaar tot de slotsom gekomen dat naar schatting tachtig procent van het ingelegde geld, meer dan een miljard, nooit renderend is belegd voor de contractanten, zoals ze in Het Parool verklaren.

Aegon noemt hun bevindingen 'totale onzin', maar komt ondanks herhaald aandringen niet met een inhoudelijke weerlegging.

Op basis van de bevindingen van beide experts heeft de Amsterdamse advocaat Luc Jurgens, die ook optreedt namens de Vereniging Consument & Geldzaken, bij justitie een strafklacht ingediend.

De klacht is gericht tegen Aegon en vier advocaten van Allen & Overy, die het concern bijstaan of hebben bijgestaan in talloze procedures die ontevreden beleggers hebben aangespannen. In de strafklacht worden de partijen beschuldigd van oplichting en bedrog van rechters, en wordt hen deelname aan een criminele organisatie voor de voeten geworpen.

Aegon bestrijdt niet dat het bedrijf aan het Sprintplan ongeveer een half miljard euro heeft verdiend, terwijl de beleggers - door 'tegenvallende beleggingen', aldus Aegon - geen enkel rendement behaalden.

De zaak loopt al zeker zeven jaar. In die periode heeft Aegon met veel individuele beleggers geschikt, maar in de collectieve rechtsprocedure die de Vereniging Consument & Geldzaken al zo lang voert, zit geen schot. (Albert de Lange)

Lees vandaag meer in Het Parool: Waar liet Aegon de miljoenen van Sprintplan?
Aegon heeft jarenlang een miljard euro dat aan beleggers was geleend, ten eigen bate aangewend. Dat zeggen experts die zich in de 'Sprintplan'-affaire hebben gestort. Komt er een mogelijk spectaculaire wending voor 120.000 gedupeerden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden