Gedragsverklaring in trek: 1,2 miljoen aanvragen in 2018

Vorig jaar werden maar liefst 1,2 miljoen verklaringen omtrent gedrag (vog) aangevraagd, flink meer dan het jaar ervoor.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Door de stijging van het aantal aanvragen moest screeningsdienst Justis zelfs extra personeel inschakelen, zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het aantal aanvragen van verklaringen omtrent het gedrag steeg met 15 procent naar ruim 1,2 miljoen in 2018, een record. In 2014 turfde de screeningsdienst Justis nog dik 700.000 aanvragen.

Populair middel
De vog blijkt een steeds populairder middel om bijvoorbeeld ontuchtplegers en fraudeurs buiten de deur te houden. Aanvragers ontvangen alleen een vog als ze in het (recente) verleden geen (relevante) strafbare feiten gepleegd hebben.

Zo krijgen penningmeesters van een voetbalclub geen papiertje als ze veroordeeld zijn voor boekhoudfraude, medewerkers van een kinderdagverblijf kunnen een bewijs vergeten als ze een zedenverleden hebben. Het aantal afwijzingen schommelt al jaren grofweg tussen de 2.500 en 3.500.

De vog-regeling helpt om 'toekomstige delictplegers' te weren, blijkt uit eerder onderzoek via het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC).

Ook daalde het aantal criminele activiteiten met vijftig procent bij mensen bij wie een vog geweigerd was. 'Zo kan de weigering gezien worden als waarschuwing om het leven te beteren,' scheef toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) in 2017.

Niet waterdicht
Maar het systeem is niet waterdicht, waarschuwen kenners. Neem de recente misbruikzaak rond de Rotterdamse atletiekcoach. Die kon gewoon een vog krijgen ondanks eerdere signalen over seksueel misbruik van pupillen.

Anderzijds schrikt de regeling ex-criminelen teveel af, wordt gevreesd. In opdracht van het kabinet loopt daarom onderzoek naar jongeren die een mbo-opleiding willen volgen maar in de vog een obstakel zien.

"Het is schieten met een kanon op een mug," meent Elina van 't Zand-Kurtovic, criminoloog aan de Universiteit Leiden, die eind 2017 promoveerde met onderzoek naar de gevolgen van een vog op de loopbaan van jongeren met strafblad. "Zij worden ontmoedigd, sluiten zichzelf bij voorbaat uit."

Het WODC laat de gehele regeling nog dit jaar evalueren, blijkt uit de onlangs gepubliceerde onderzoeksagenda voor 2019.

Voorbeeld van een verklaring omtrent gedrag. Beeld Ministerie van Justitie en Veiligheid
Voorbeeld van een verklaring omtrent gedrag.Beeld Ministerie van Justitie en Veiligheid
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden