Gedoe stookkosten Hilwiscomplex houdt aan

De stookkosten van de bewoners van het Hilwiscomplex in Zuid, tussen de Churchilllaan en de Rooseveltlaan, worden steeds hoger in plaats van lager.

Ton Damen
null Beeld anp
Beeld anp

De bewoners kregen deze maand een herstelrekening over 2012, die voor sommigen nog eens een derde hoger is dan de al betwiste rekening in juni.

Volgens Harry Mertens, voorzitter van de bewonersvereniging, hebben zich bij hem meer dan tien bewoners gemeld met de nieuwe, veel hogere rekening. De hoge kosten worden veroorzaakt door het gebruik van een sterk verouderde, tachtig jaar oude, afgeschreven en problemen vertonende stookinstallatie. Een bijkomende oorzaak is dat kopers van woningen een eigen cv nemen en zich laten afkoppelen van de gezamenlijke installatie. De kosten worden overgeheveld naar de overblijvers.

Eén van de huurders moest volgens makelaar Rappange, die de belangen van de eigenaren behartigt, 4697 euro betalen voor 2012. Na aftrek van de al betaalde maandelijkse voorschotten zou ze in één klap 2242,92 euro moeten bijbetalen.

Dat is extreem veel, zegt ook het Amsterdamse Steunpunt Wonen: een verdubbeling van de stookkosten in korte tijd. Eerder deze maand besloot de Huurcommissie dat de stookkosten van de huurders van het Hilwiscomplex over de jaren 2007 tot 2010 moesten worden gehalveerd: van gemiddeld tweeduizend euro naar duizend. De commissie oordeelde dat de verhuurder onvoldoende actie heeft ondernomen om tot een goedkopere warmtevoorziening te komen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden