Gedode Amsterdammer in Jemen 'erg met geloof bezig'

De 24-jarige Ibrahim el Bay, opgegroeid in de Sumatrastraat in Amsterdam-Oost, is bij gevechten tussen sjiitische en soennitische moslims in de Jemenitische stad Damaj omgekomen.

Addie Schulte en Rob Rombouts
Sjiitische moslims in Jemen Beeld anp
Sjiitische moslims in JemenBeeld anp

Volgens de salafistische site selefienederland.nl (salafisme is een strenge variant van het soennisme) stierf El Bay waarschijnlijk vorige week, nadat hij thuis een wapen had opgehaald om te vechten tegen sjiieten. 'Hij stelde Allah boven alles en Allah heeft hem als beloning een dood op het slagveld tegen de vijanden van de islam gegeven.'

Ibrahim is volgens zijn Amsterdamse neef Abdel naar Jemen gegaan om het geloof te bestuderen en niet om te vechten. Maar selefienederland.nl meldt dat Ibrahim twee jaar geleden al 'met een oud geweer' tegen de 'vervloekte' sjiieten heeft gevochten.

Gelovig
Abdel omschrijft zijn neef als 'een rustige, leergierige jongen, altijd vrolijk'. Ibrahim groeide op in de Sumatrastraat in Oost en zat op het ROC Technisch college in Amsterdam-West (TeC-West). 'Hij was erg met het geloof bezig.' Zo bezocht hij dagelijks de Nasrmoskee in Celebesstraat.

Twee jaar geleden vertrok hij naar Jemen voor de studie. 'Hij wilde meer weten. Misschien wilde hij imam worden.' Volgens Abdel was zijn neef in Jemen getrouwd.

El Bay zou hebben gestudeerd aan de salafistische theologische school Dar al-Hadith. De school is in de jaren tachtig opgericht en trekt veel buitenlandse studenten aan. Zij komen vaak in gewapende conflicten terecht.

Vuurgevecht
Hoe hij om het leven is gekomen, is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken niet duidelijk. Volgens zijn neef stierf Ibrahim tijdens een vuurgevecht met sjiieten.

Abdel: 'Hij was naar de moskee gegaan voor het gebed. Buiten zaten sjiieten te wachten. Niet speciaal op hem, maar om soennieten te schieten. Er zijn er wel 25 omgekomen.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

null Beeld Reuters/CIA
Beeld Reuters/CIA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden