Geding om huis De Hond

DEVENTER - Opiniepeiler Maurice de Hond probeert vandaag met een kort geding te voorkomen dat zijn huis in Amsterdam Buitenveldert door de deurwaarder wordt geveild.De voormalige klusjesman van de vermoorde weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer wil door de gedwongen verkoop een dwangsom van 250.000 euro innen, omdat hij meent dat De Hond hem ondanks rechterlijke verboden blijft beschuldigen.

De Hond zou zich niet hebben gehouden aan een gerechtelijke uitspraak in april vorig jaar, waarbij hem werd verboden klusjesman Michael de Jong en diens vriendin nog langer in verband te brengen met de dood van de weduwe.

Dat zou toch zijn gebeurd, vooral in reacties op het weblog van De Hond. De opiniepeiler werpt zich op als pleitbezorger voor de fiscaal jurist Ernst Louwes, die in zijn ogen ten onrechte voor de moord is veroordeeld.

Volgens De Jongs advocaat Joris Staijen heeft een deurwaarder de overtredingen vastgesteld. ''Die heeft in oktober binnen drie dagen 113 stuks geconstateerd. Daarna zijn we maar opgehouden met tellen.''

Dat het vooral de bezoekers van De Honds site waren die in de fout gingen, doet volgens de advocaat niet terzake. ''Het verbod gold voor het direct of indirect, middellijk of onmiddellijk leggen van een verband. Je kunt aan de reacties niet zien of De Hond ze zelf schrijft of niet. En als hij vriendjes de ruimte geeft, is dat ook verkeerd. Hij is de webmaster en had ze eraf kunnen halen.''

De Hond zelf noemt de claim 'onzinnig'. ''Sinds de gerechtelijke uitspraak heb ik 135 blogs zelf geschreven en daarvan wordt er niet eentje genoemd bij de overtredingen. Verder heb ik de bezoekers van mijn site opgeroepen in hun reacties niet meer te zeggen dat De Jong het heeft gedaan. Reacties waarin dat wel gebeurde, heb ik allemaal van de site gehaald. In de andere wordt alleen de naam genoemd. Die hoef ik toch zeker niet weg te halen? En al helemaal niet als ik ze niet zelf heb geschreven. Het gerechtelijk vonnis wordt door hen bijna letterlijk heel eng uitgelegd. Als ik schrijf dat ik een klusjesman wil laten komen voor mijn huis, ben ik al de klos.''

Behalve de nu dreigende dwangsom van een kwart miljoen euro is De Hond ook nog een bedrag van in totaal 100.000 euro aan schadevergoeding schuldig aan de klusjesman en zijn vriendin. Die kreeg hij eveneens opgelegd in april vorig jaar. Hiervan is volgens De Hond nu een kwart betaald. Voor het overige bedrag is een bankgarantie afgegeven, in afwachting van behandeling van de zaak in hoger beroep.

22 december 2006: De rechtbank in Amsterdam verbiedt Maurice de Hond om de voormalige klusjesman van de vermoorde weduwe Wittenberg in het openbaar als moordenaar of verdachte in deze zaak aan te wijzen.

25 april 2007: De rechtbank in Amsterdam verbiedt De Hond in het openbaar de klusjesman in verband te brengen met de dood van de weduwe. Hij moet beiden een schadevergoeding betalen van in totaal 100.000 euro.

22 november 2007: Maurice de Hond wordt door de rechtbank in Amsterdam wegens smaad veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden, met een proeftijd van twee jaar, wegens een pamflet waarin hij de klusjesman aanwijst als dader.

December 2007: Klusjesman Michael de Jong laat beslag leggen op de woning van De Hond, omdat die een vordering van 250.000 euro weigert te betalen. De deurwaarder heeft 113 overtredingen geconstateerd van eerdere vonnissen. Door executoriale verkoop van de woning wil De Jong het geld innen.

25 februari 2008: In kort geding probeert De Hond de gedwongen verkoop van zijn woning te voorkomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden