Gedicht Grass ontketent antisemitismedebat

Een gedicht van de Duitse Nobelprijswinnaar Günter Grass waarin hij Israël op de korrel neemt heeft in Duitsland een storm van verontwaardiging doen opsteken. In het prozavers dat vandaag in de Süddeutsche Zeitung verscheen verwijt Grass Israël dat het land de wereldvrede op het spel zet en hekelt hij de 'huichelarij' van Israëls westerse bondgenoten.

Günter Grass. Beeld ap
Günter Grass.Beeld ap

De voorzitter van de Duitse Centrale Joodse Raad, Dieter Graumann, liet weten in het gedicht geen poëzie, maar 'eerder een haatpamflet' te herkennen. Publicist Henryk M. Broder noemde Grass vandaag in Die Welt 'een toonbeeld van het gevestigde antisemitisme'.

Iran
In het gewraakte vers van de gevierde schrijver, dat behalve in de Süddeutsche Zeitung ook in de New York Times en in La Repubblica verscheen, lucht hij zijn hart over het conflict tussen Iran en het Westen over de Iraanse nucleaire aspiraties. Israël dreigt volgens Grass 'allesvernietigende raketkoppen af te schieten terwijl het bestaan van een enkele (Iraanse, red.) kernbom nog bewezen moet worden'. Israël zelf beschikt ondertussen al jaren over een groeiend nucleair arsenaal, stelt Grass.

Grass hekelt in het gedicht ook de verkoop van Duitse Dolphin-onderzeeërs aan Israël. Die kunnen worden uitgerust met nucleair geladen bommen. De afgelopen maanden wordt ál driftiger gespeculeerd over plannen van Israël op eigen houtje het kernprogramma van zijn aartsvijand uit te schakelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden