Gedetineerden Guantanamo naar Illinois

Van de tweehonderd gevangenen die nu nog vastzitten in Guantanamo zal een aantal berecht worden. Foto ANP Beeld
Van de tweehonderd gevangenen die nu nog vastzitten in Guantanamo zal een aantal berecht worden. Foto ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse regering wil gedetineerden van Guantanamo overbrengen naar een leegstaande gevangenis in de staat Illinois. De plannen worden vandaag op het Witte Huis besproken met gouverneur Patrick Quinn van Illinois, die er voorstander van is. Illinois beschikt in het dorp Thomson, tweehonderd kilometer ten westen van Chicago, over een zwaarbewaakte gevangenis die 120 miljoen dollar heeft gekost, maar niet of nauwelijks wordt gebruikt.

Wordt de zwaarbeveiligde gevangenis aangewezen voor het opsluiten van Guantanamoverdachten, dan geeft dat de lokale economie een grote impuls; er zijn naar schatting drieduizend banen mee gemoeid. Bovendien zou het president Barack Obama in staat stellen zijn belofte gestand te doen om Guantanamo te sluiten, zij het niet binnen de termijn die hij daarvoor had gesteld.

Sluiting van Guantanamo 'is essentieel voor de bescherming van de Amerikaanse veiligheid', aldus een medewerker van het Witte Huis: ''We ontnemen Al Qaida een dodelijk recruteringsinstrument.''

Van de tweehonderd gevangenen die nu nog vastzitten in Guantanamo zal een aantal berecht worden, maar in veel gevallen acht de regering de kans op succesvolle vervolging te klein om aan een proces te beginnen. Tegelijkertijd worden deze gedetineerden te gevaarlijk geacht om te worden vrijgelaten.

Pogingen hen in het buitenland onder te brengen - onder meer in Europa - zijn grotendeels mislukt. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden