Gedenksteen voor Hella Haasse in De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk krijgt een gedenksteen ter ere van de in 2011 overleden schrijfster en dichteres Hella S.Haasse.

Marjolijn de Cocq
Hella Haasse in 2009 Beeld anp
Hella Haasse in 2009Beeld anp

De steen wordt aan de vooravond van haar honderdste geboortedag op donderdag 2 februari onthuld door haar kleindochters Merel en Alissa van den Berg.

De Nieuwe Kerk geeft met regelmaat schrijvers het woord. Met een essay opende Connie Palmen in 2016 de tentoonstelling over Marilyn Monroe, Bas Heijne deed vorig jaar hetzelfde voor de huidige tentoonstelling We Have A Dream. Bij de traditionele 4 meilezing houdt Daan Heerma van Voss dit jaar de voordracht.

Met de gedenksteen voor Haasse, die 70 jaar geleden debuteerde met het boekenweekgeschenk Oeroeg, wordt nu ook de herdenkingstraditie in de Nieuwe Kerk nieuw leven in­geblazen, zegt adjunct-directeur Paul Mosterd.

"Twee groepen springen er in de geschiedenis van de kerk uit: zeehelden en schrijvers. Zeehelden hebben we natuurlijk niet meer, maar er is geen enkele reden om het niet voor schrijvers te doen."

Gedenken in de stad
Onder anderen P.C. Hooft, Joost van den Vondel en Isaäc da Costa zijn in de Nieuwe Kerk bijgezet. Het was Haasse zelf die in 2003 de laatste gedenksteen onthulde, voor de dichter en historicus P.C. Hooft.

"Door de gesprekken die we toen met haar hebben gevoerd, weten we dat zij het gedenken in de stad belangrijk vond. Dus ik weet dat zij zich hier goed bij zou voelen," aldus Mosterd.

Met de familie van Haasse is uitvoerig gesproken over de steen. "Wat zet je erop: schrijver, schrijfster, dichteres? Ze vond haar romans uiteindelijk toch belangrijker. En haar dochters zeiden: 'We weten zeker dat onze moeder niet over zichzelf dacht als genderneutraal.'

Dus is het 'Hella S. Haasse, schrijfster' geworden." De tekst, naar een ontwerp van hoog­leraar typografie Wigger Bierma, wordt nu door grafisch beeldhouwer Henk Wellink uitgehakt in een vloersteen van de Nieuwe Kerk.

Haasse was winnares van onder meer de P.C. Hooft-prijs (1983) en de Prijs der Nederlandse Letterkunde (2004). Haar werk is in 25 landen verschenen.

Lees terug: 'Haasse's werk doet niet onder voor dat van Reve, Hermans en Mulisch'

Hella Haasse in 2008 Beeld anp
Hella Haasse in 2008Beeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden