Plus punt voor punt

Gecontroleerde cannabisproductie: Einde krom beleid in zicht

Een Kamermeerderheid is voor het reguleren van de ­wietteelt. Hennep moet voortaan geteeld worden door kwekerijen die onder controle staan van de overheid. Vijf vragen over dit plan.

Als het aan de meerderheid van de Tweede Kamer ligt, moet hennep voortaan geteeld worden door kwekerijen die onder controle staan van de overheid. Beeld anp

1. Voor welk probleem is reguleren de oplossing?

Coffeeshops moeten de wiet en hasj die ze verkopen op dit moment op illegale wijze inslaan. Dit zorgt ervoor dat coffeeshop­houders met één been in het legale circuit en met het andere in het criminele circuit staan. Een rare en onwenselijke situatie waar niemand gelukkig mee is. "Het gedoogbeleid is failliet," concludeerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vorig jaar. Door het telen van wiet te reguleren, komt er meer toezicht van de overheid. Coffeeshops hoeven niet meer in zee met criminelen en de risico's van illegale hennepteelt voor de omgeving van de kwekerijen worden verminderd. Illegale kwekerijen op zolderkamertjes en wat dies meer zij gaan vaak gepaard met brandgevaar en het aftappen van elektriciteit. Daarnaast biedt regulering de mogelijkheid toezicht te houden op de kwaliteit van de wiet.

2. Wat gaat er nu veranderen?

Voorlopig nog niets. Er is op dit moment een nipte meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer voor het plan van D66. Maar het is nog maar de vraag of er nog voor de verkiezingen over de initiatiefwet kan worden gestemd. Na 15 maart 2017 zal de samenstelling van de Tweede Kamer veranderen en dan kan de meerderheid van dit moment weer in een minderheid zijn omgeslagen. VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP blijven mordicus tegen gereguleerde wietteelt. Ook moet de wet nog door de Eerste Kamer, waar het plan bij lange na geen meerderheid heeft. Bovendien kan de wet daar zomaar op een juridisch detail worden afgeschoten door de meer rechtstatelijk ingestelde senatoren.

3. Is er een verschil tussen reguleren en legaliseren?

Regulering betekent niet dat wiet opeens legaal is. De teelt wordt dan gedoogd, net zoals nu gebeurt met de verkoop in coffeeshops. Telen is na regulering nog steeds strafbaar, maar zal niet meer worden vervolgd. Wel kan het een eerste stap zijn in de richting van legalisering, iets wat D66 op termijn graag ziet. "Nederland moet weer een gidsland zijn," zegt Vera Bergkamp (D66). Die gidsfunctie zou dan alleen in Europa zijn, want bijvoorbeeld in Uruguay is wiet sinds 2013 legaal en ook in bepaalde staten in de VS is het telen en gebruiken van cannabis legaal.

4. En internationale verdragen dan?

Een veelgenoemd tegenargument is dat VN-drugsverdragen regulering onmogelijk maken. Maar volgens wetenschappers van de Radboud Universiteit kunnen mensenrechten zwaarder wegen dan deze verdragen. Als bewezen wordt dat de veiligheid en volksgezondheid beter geholpen zijn met het toestaan van teelt, biedt dat mogelijk­heden voor regulering. Daarvoor geldt wel de voorwaarde dat de overheid het gebruik van wiet ontmoedigt.

Lees ook het interview met het Amsterdamse Kamerlid Vera Bergkamp (D66), die een initiatiefwet indiende over de gereguleerde wietteelt: 'Nederland wordt door reguleren wietteelt weer gidsland' [+]

5. Gebeurt dit niet al voldoende?

Dat zou je wel denken als je afgaat op uitspraken van premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur (Justitie). In zijn wekelijkse persconferentie noemde Rutte cannabis gisteren 'troep' en het wetsvoorstel van D66 'naïef'. Hij verwacht niet dat het reguleren van wietteelt criminelen de pas afsnijdt, omdat het overgrote deel van de wiet die wordt geproduceerd bestemd is voor het buitenland en dus niet voor coffeeshops bestemd is. Volgens Van der Steur biedt het huidige gedoogbeleid meer voordelen dan het reguleren van de teelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden