Toespraak Hollande

'Geconfronteerd met terreur moet Frankrijk sterk zijn, groot zijn'

De toespraak die president François Hollande gisteravond op televisie hield.

Beeld epa

'Geliefde landgenoten,

Terwijl ik tot u spreek, zijn terreuraanslagen van ongekende omvang gaande in Parijs. Vele tientallen mensen zijn gedood, en velen gewond. Het is afschuwelijk. Ik heb besloten alle beschikbare troepen te mobiliseren om de terroristen uit te schakelen en alle getroffen locaties weer veilig te maken. Ik heb ook gevraagd om militaire steun. Die zijn op dit moment in de regio Parijs, om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe aanslag kan plaatsvinden.

Ook heb ik het kabinet bijeengeroepen; die bijeenkomst begint over een paar minuten. We zullen twee dingen besluiten: de noodtoestand zal worden uitgeroepen, wat betekent dat sommige plekken zullen worden afgesloten, verkeer kan worden tegengehouden, en er zullen ook huiszoekingen worden verricht in mogelijk het hele Île de France (groot Parijs) De noodtoestand zal gelden voor heel Frankrijk.

Het tweede besluit dat ik heb genomen is het sluiten van de grenzen. We moeten zorgen dat niemand binnenkomt die kwaad in de zin heeft en dat degenen die de misdaden hebben gepleegd die we hebben moeten meemaken, gearresteerd kunnen worden als zij het land willen verlaten.

Opnieuw moeten wij een verschrikkelijke beproeving doormaken. Wij weten waar het vandaan komt, wie deze misdadigers zijn, wie deze terroristen zijn. Op deze moeilijke momenten moeten wij - en ik denk aan de vele slachtoffers, hun families en alle gewonden - met hen meeleven en solidariteit tonen. Maar we moeten ook eenheid en kalmte laten zien.

Geconfronteerd met terreur moet Frankrijk sterk zijn, groot zijn, en de overheid moet kracht uitstralen. Dat zal gebeuren. We moeten ook een beroep doen op iedereen om verantwoordelijkheid te nemen.

Wat de terroristen willen, is ons bang maken en ons angst inboezemen. Er is ook alle reden om bang te zijn. Er is angst, maar geconfronteerd met die angst is er een volk dat weet hoe het zich moet verdedigen, dat weet hoe het zijn troepen moet mobiliseren en dat opnieuw de terroristen zal verslaan. Burgers van Frankrijk, we hebben nog niet alle maatregelen geëffectueerd. Dat is in sommige gevallen nog erg moeilijk. Op dit moment zijn de veiligheidstroepen in gevecht, met name op een plek bij Parijs.

Ik vraag u om vertrouwen te hebben in wat de veiligheidstroepen kunnen doen om onze natie te beschermen tegen terreuraanslagen.

Lang leve de Republiek en lang leve Frankrijk.'

Beeld -
Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden