Gebruik van Ritalin heel normaal tijdens eindexamens: 'Zo haal ik hogere cijfers'

Oneigenlijk Ritalingebruik is onder Amsterdamse eindexamenkandidaten heel normaal: het middel is op school ruimschoots voorhanden.

Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

De scholieren zeggen dankzij Ritalin meer 'focus' te hebben tijdens het studeren en minder snel in de verleiding te komen zich te laten afleiden door bijvoorbeeld Facebook.

Het Parool sprak vier eindexamenkandidaten (van het Barlaeusgymnasium en het Montessori Lyceum Amsterdam) die oneigenlijk Ritalin gebruiken. Tom (18), die de week voor de eindexamens dagelijks Ritalin gebruikte, zegt: 'Bij Latijn komt Ritalin goed van pas, dan kan ik uren door­lezen. Zo haal ik hogere cijfers.'

De prijs voor een pilletje varieert van tien stuks voor een tientje tot gratis. De Ritalin wordt verkocht door medescholieren die het middel krijgen omdat ze ADD of adhd hebben.

Ton Nabben, drugsonderzoeker van het Bonger Instituut, kijkt er niet van op dat de Amsterdamse eindexamenkandidaten die oneigenlijk Ritalin slikken het middel via klasgenoten krijgen. Nabben: 'Schoolvrienden laten elkaar van alles proberen; zoals dat met jointjes gaat, is dat bij Ritalin hetzelfde. Omdat het veel wordt voorgeschreven, is het op elke school aanwezig.'

Ritalin is veel in het nieuws, ook op tv. Zo besloten programmamaker Arie Boomsma, dichter des vaderlands René Gude, schrijver Daan Heerema van Voss en logistiek ingenieur Tibo Gude bij wijze van experiment een dag het medicijn te slikken. Een experiment dat erop gericht was vragen op te roepen, aldus de vier. Volgens hoogleraar kinder- en jeugd­psychiatrie Robert Vermeiren was het echter totaal niet representatief, omdat de dosis die ze innamen, veel te hoog was. De hoogleraar sprak op een blog van 'een verfoeilijk experiment, gedragen door kijkcijfergedreven kritiekloze media'.

Ook in een aflevering van 'Spuiten en slikken' werd onlangs aandacht besteed aan Ritalin. Drugsonderzoeker Toine Pieters kwam aan het woord, die zijn proefschrift schreef over Ritalin, er werd een meisje met adhd geïnterviewd dat Ritalin op recept krijgt, en er was iemand in de studio die er een illegaal handeltje op nahoudt.

Lees vandaag (19-5) het achtergrondartikel in Het Parool: 'Ritalin, de nieuwe Dextro Energy'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden