Plus

'Gebruik van mobiel dna-lab kan opsporing bevorderen'

Als het aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ligt, gaan agenten in de nabije toekomst zelf vaker dna-onderzoek verrichten.

Christianne de Poot.Beeld Eigen foto

Christianne de Poot, bijzonder hoogleraar Criminalistiek aan de VU en HvA-lector Forensisch Onderzoek, legt uit wat moderne technieken kunnen betekenen voor een spoedige opsporing.

Het NFI en de politie willen volgend jaar een proef beginnen met een mobiele dna-machine om zelf sporenonderzoek te doen. Als de proef een succes blijkt, krijgen mogelijk alle politieregio's zo'n apparaat voor spoedeisend dna-onderzoek.

Christianne de Poot is vanuit de Hogeschool van Amsterdam (HvA) betrokken bij het onderzoek naar moderne opsporingstechnieken en hoe deze de opsporing beïnvloeden. Ze benadrukt het belang van het gebruik van innovatieve middelen. "Het gebruik van een mobiel dna-lab kan de opsporing voorspoedig laten verlopen," zegt Poot, eveneens actief bij de HvA als lector Forensisch Onderzoek.

Dna-onderzoek is nog erg tijdrovend. Bewijs wordt naar het NFI in Den Haag gestuurd en soms duurt het weken tot maanden voordat er iets uitkomt. Hierdoor komt bruikbare sporeninformatie soms als mosterd na de maaltijd of duurt het nodeloos lang eer verdachten kunnen worden opgespoord. De sporenanalyses die nu in forensische laboratoria worden verricht, kunnen in theorie buiten het lab door de politie zelf worden uitgevoerd, zegt De Poot. "Hierdoor wordt het opsporingsproces versneld."

Risico's
Maar het brengt ook risico's met zich mee, zegt de bijzonder hoogleraar. Want een vooruitgang is het zeker, maar leiden deze moderne technieken tot betere opsporing? De Poot: "We waren bang dat een spoor dat een match opleverde met een profiel van een persoon uit de dna-databank als belangrijker gezien zou worden dan andere gelijkwaardige sporen die geen match opleverden. Een snelle match kan tot overhaaste conclusies leiden."

Vandaar dat ze onderzocht in hoeverre dit soort technologieën op cognitief gebied een rol spelen bij rechercheonderzoeken. Uit het onderzoek dat ze samen met promovendi en studenten heeft verricht en dat in september na vier jaar is afgerond, blijkt dat de besluitvorming van Nederlandse rechercheurs niet lijdt onder de inzet van nieuwe technieken. "Ook ontdekten we hoe rechercheurs hun plaats delict onderzoek kunnen verbeteren en bij welke zaken snelle analyseresultaten meerwaarde bieden."

Voorbarig
Omdat het gebruik van een mobiel dna-apparaat in de praktijk nog niet mogelijk is en er meer onderzoek gedaan dient te worden, heeft de HvA, samen met het NFI, de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie en de politieacademie een subsidieaanvraag ingediend bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Dat het NFI het nieuws maandagochtend naar buiten bracht, vindt De Poot enigszins voorbarig. "We hebben de aanvraag enkel ingediend, nog niet toegekend gekregen." Maar, voegt ze daaraan toe, "alles staat in de startblokken".

Ze hoopt dit najaar uitsluitsel te krijgen over de subsidie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden