Gebruik prestatiebevorderende middelen groeit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Het gebruik van prestatiebevorderende middelen is tussen 2001 en 2005 sterk toegenomen.Dat valt volgens de Dopingautoriteit in Nederland te concluderen uit het derde nationale prevalentieonderzoek naar middelengebruik, uitgevoerd door bureau IVO in opdracht van het Ministerie van VWS. De resultaten van dat onderzoek zijn dinsdag bekendgemaakt.

''Voor ons is de conclusie zeer interessant, ook al vormt het onderwerp prestatiebevorderende middelen slechts een klein deel van het hele onderzoek. Het is de enige groep middelen die groeit in gebruik. De rest stabiliseert, blijkt uit het representatieve onderzoek'', aldus Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit.

Het onderzoek geeft percentuele stijgingen en dalingen weer in het gebruik van verschillende middelen, waaronder prestatiebevorderende middelen. Omrekening van die percentages naar aantallen geeft aan dat in 2005 ruim 150.000 Nederlanders in de leeftijd van 15 tot 64 jaar ooit prestatiebevorderende middelen zouden hebben gebruikt. Dat is een stijging van 100 procent in vier jaar tijd. Vooral jonge mannen in de grote steden zouden meer zijn gaan gebruiken.

In 2005 zelf zouden, volgens de Dopingautoriteit, 55.000 mensen één of meer prestatiebevorderende middelen hebben gebruikt. Zo'n 40.000 van hen deden dat voor het eerst. Bij de middelen gaat het om anabole steroïden, groeihormoon, epo, schildklierhormoon, clenbuterol, amfetaminen, cocaïne, efedrine en andere middelen. ''Dit alles voor zover de middelen gebruikt zijn met de bedoeling een sportprestatie te verbeteren of een gespierder lichaam te krijgen'', aldus Ram.

Het stijgende gebruik van dope is verrassend omdat voor alle andere onderzochte middelen er een stabilisatie (cannabis, harddrugs) of zelfs een daling (tabak, slaap-en kalmeringsmiddelen) wordt waargenomen. De Dopingautoriteit vindt vooral het aantal nieuwe gebruikers verontrustend.

Het onderzoek geeft trouwens geen antwoord op de vraag waarom de gebruikers ervoor kiezen naar prestatiebevorderende middelen te grijpen. Ook splitst het onderzoek het gebruik van de verschillende middelen niet verder uit.

De Dopingautoriteit meent dat de bloei van de fitnessbranche en de toename van de handel via internet mogelijk een rol speelt bij de toename. Prestatiebevorderende middelen lijken in toenemende mate via internet aangeschaft te worden. In Nederland is de handel (ook straathandel) in dopingmiddelen verboden. De maximale straf voor een overtreding bedraagt zes jaar cel.

Het was het derde nationale prevalentie-onderzoek sinds 1997. Het dopinggebruik was in de voorgaande onderzoeken juist naar beneden gegaan. (ANP)

© Het Parool, 31-01-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden