Plus Column

Gebruik het woord verschil en al zijn synoniemen niet meer

Hierbij start ik mijn petitie: 'Schrap het woord verschil en zijn synoniemen uit de Nederlandse taal.'

Als er iets de samenleving verziekt dan is het wel het verschil tussen de mensen: rijk, arm, wit of zwart, noord en zuid, overal is er verschil. Dat moet de wereld uit. Dat woord alleen al is ernstig discriminerend. En het verschil zelf is nóg erger.

We proberen namelijk altijd meteen het verschil te maken, een tweedeling. Vroeger was iedereen gelijk en was er geen verschil en daar moeten we weer naar terug.

De oorzaak van het verschil is, laat ik het genuanceerd zeggen, voor een groot deel het kapitalisme. Aan kapitalisme kun je niks doen. Je kunt mensen meer belasting laten betalen, maar er zullen altijd mensen zijn die... het verschil maken.

En daarom moet dat woord weg. Ander voorbeeld: we zien in de maatschappij en vooral in het onderwijs overal niveau-verschil. Je hebt slimmeriken en mensen die minder slim zijn. Wat de regering doet om het verschil te verkleinen, bijvoorbeeld in het onderwijs, is het niveau verlagen.

Fout! Je kunt beter dat woord verschil schrappen. De uitspraak: er is niveau-verschil wordt dan: er is niveau. Hup, meteen een upgrade! Het is onbegrijpelijk dat men maar niet wil inzien dat we allemaal gelijk zijn maar ook gelijk moeten worden.

Die hele 'identiteits-politiek' gaat over verschil. Weg ermee.

De klimaatdiscussie verhardt zich door het verschil tussen geleerden. Weg ermee.

Vluchtelingen zorgen voor verschil in politieke visie! Weg ermee!

Al die verschillen kunnen we in één klap oplossen, door het woord verschil te schrappen.

Schrappen we het woord, dan kan er geen verschil meer zijn tussen u en mij. Weg zijn de redenen voor oorlog. Bent u beter, dan ik? Sorry, dat kan niet, want dan zou er verschil zijn en dat bestaat niet meer. Daarom: weg met het verschil.

Uzelf kunt ook alvast iets doen. Gebruik het woord verschil en al zijn synoniemen niet meer. Ziet u bijvoorbeeld 'ongelijkheid' (synoniem), dat kan dan niet meer. Je kunt geen dingen zien waarvoor we geen woorden meer hebben.

Ziet u wel eens een 'getangborel?' Ik denk het niet, want dat woord bestaat niet. Gleusuit, kontersplep, veugtveur - u ziet het niet, en u merkt het niet en het heeft geen invloed op uw bestaan.

Daarom, nog eens: weg met het verschil!

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden