'Gebruik crystal meth wint aan populariteit'

Het gebruik van crystal meth neemt toe in Nederland. Vooral in de gayscene wint de drug snel aan populariteit.

Peter van Brummelen
In beslag genomen crystal meth uit Duitsland. Beeld anp
In beslag genomen crystal meth uit Duitsland.Beeld anp

Dat concluderen stichting Mainline, die zich toelegt op de gezondheid van druggebruikers, en SOA Aids Nederland, dat zich onder andere bezighoudt met de bestrijding van verspreiding van geslachtsziekten en aids via injectienaalden, in het rapport Tina en Slammen.

Tina staat voor crystal meth, dat officieel methamfetamine heet. Met slammen wordt het injecteren daarvan bedoeld. Crystal meth kan behalve gespoten ook gesnoven en geslikt worden. Harde cijfers ontbreken, maar aan populariteit wint het middel in Nederland vooral bij homomannen die seks hebben onder invloed van verdovende middelen, in de scene bekend als chemsex.

Een van de effecten van de drug is een sterke seksuele opwinding. Gebruikers van crystal meth lopen de kans er verslaafd aan te raken, vooral als het wordt geïnjecteerd. Langetermijngebruik kan ernstige lichamelijke en geestelijke problemen tot gevolg hebben.

Homomannen
Crystal meth is in Nederland tegenwoordig vooral bekend door de Amerikaanse tv-serie Breaking Bad. In de Tweede Wereldoorlog werd het, toen nog pervitine geheten, aan soldaten gegeven om moeheid te bestrijden. Ook Adolf Hitler liet het zich inspuiten. In de jaren zestig werd pervitine wel gebruikt in het Amsterdamse uitgaansleven waar het in de jaren zeventig plaats maakte voor speed.

Mainline en SOA Aids Nederland achten het aannemelijk dat de kleine groep van Nederlandse homomannen die nu crystal meth gebruiken, de komende jaren verder zal groeien. Door een verdere daling van de prijs ervan - enige jaren geleden nog tweehonderd euro per gram, nu honderdvijftig euro - komt het middel binnen bereik van een grotere groep. Bovendien is in het verleden gebleken dat drugsgebruik in de gayscene trendsettend was. Ook xtc en ghb werden in die kringen het eerst populair.

Geen grote zorg
August de Loor van Adviesburo Drugs kent buiten de homomannen nog een tweede groep van gebruikers in Amsterdam: transseksuele prostituees uit Thailand. 'Die gebruiken het in de vorm van pillen, als ik het goed begrepen heb ter verlichting van de pijn die een geslachtsoperatie met zich mee brengt. Een heel enkele keer word ik gevraagd zo'n pil te testen.'

Volgens De Loor is er geen reden tot grote bezorgdheid over het gebruik van crystal meth. 'In de ambulancerapporten kom ik er niets over tegen. In de extreme gaywereld wordt het al veel langer gebruikt. Daarbuiten geef ik het weinig kans: het is heel heftig en werkt lang. In Oost-Europa wordt het op grote schaal gebruikt, maar daar is het echt een losersdrugs. In Nederland is de sociale controle veel sterker.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden