Gebrek aan plaats voor veelplegers

DEN HAAG - De Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) heeft grote problemen met het behandelen van veelplegers aan wie een zogeheten ISD-maatregel is opgelegd, waardoor ze twee jaar worden opgesloten en behandeld in of bij een Inrichting voor Stelselmatige Daders.Niet alleen zijn er te weinig plaatsen om deze draaideurcriminelen te behandelen, de klinieken hebben ook onvoldoende deskundigheid om de vaak verslaafde en psychisch gestoorde veelplegers te helpen. Uit cijfers van het Openbaar Ministerie blijkt dat de ISD-maatregel sinds oktober 2004 aan ruim 850 'stelselmatige daders' is opgelegd.

Volgens plaatsvervangend landelijk GGZ-directeur Goof van Gemert zijn er op termijn ten minste duizend extra ISD-plaatsen nodig om de groeiende stroom van het aantal gestoorde en verslaafde veelplegers aan te kunnen. De GGZ heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie gevraagd de capaciteit uit te breiden. PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen steunt dat pleidooi.

De ISD-maatregel is bestemd voor notoire draaideurcriminelen, mensen die aan de lopende band inbraken en diefstallen plegen. Zij zijn vaak verslaafd aan drugs of alcohol, kampen met een psychische stoornis en hebben doorgaans geen vaste woon- of verblijfplaats. Met het opleggen van ISD worden zij gedurende maximaal twee jaar van de straat gehouden. Indien ze dat zelf willen en gemotiveerd genoeg zijn, worden ze onder meer met behulp van therapieën voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij.

Sommige GGZ-instellingen hebben tweeëneenhalf jaar na het invoeren van de maatregel nog steeds te kampen met problemen om de veelplegers te behandelen. ''Ze hebben geen capaciteit of ze missen deskundigheid,'' aldus Van Gemert. ''Het gaat om een zeer lastige categorie patiënten, met gedragsstoornissen, verslavingsproblemen en soms verstandelijke handicaps. Op die problemen is niet iedere instelling voorbereid.''

PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen gaat Hirsch Ballin vragen meer geld vrij te maken. ''Voorkomen dat criminelen in herhaling vallen is een speerpunt van dit kabinet. Dat vergt een uitbreiding van het aantal ISD-plaatsen, maar ook een hoge kwaliteit zorg.''

Uit cijfers van het Openbaar Ministerie blijkt dat rechters tussen 1 oktober 2004 en 1 januari 2007 aan 859 veelplegers een ISD-maatregel hebben opgelegd. Het arrondissement Amsterdam spant met 233 maatregelen de kroon, op de voet gevolgd door Rotterdam (121) en Den Haag (109). In Assen en Leeuwarden werd de maatregel pas vier keer opgelegd.

Naar schatting telt Nederland een kleine twintigduizend veelplegers, van wie ruim een kwart zeer actief is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden