Gebrek aan kantoorbouw verjaagt horeca

AMSTERDAM - Amsterdam is twee restaurants kwijtgeraakt, volgens de ondernemers als gevolg van de aanhoudende leegstand van kantoren.

De financiers achter zakenrestaurant D'licious, op het kantorenpark Oostenburgereiland, aan de kant van de Oostenburgergracht, hebben vorige week dinsdag het faillissement van deze horecagelegenheid aangevraagd.

De bouw van veertien nieuwe kantoren op het bedrijvenpark ligt al vijf jaar stil. Hierdoor werden volgens de eigenaren van D'licious de beoogde bezoekersaantallen niet gehaald. Om diezelfde reden is het plan gesneuveld deze zomer een tweede filiaal van restaurant The Colour Kitchen te openen op het Oostenburgereiland.

Volgens Ben van Beurten van The Colour Kitchen, voorheen chef-kok bij Fifteen, zoeken de financiers nu elders in het land naar een geschikte tweede locatie voor deze horeca met wereldkeukenformule.

Van Beurten: ''Maastricht of Breda ligt voor de hand. Er zijn in Amsterdam niet zo veel goede locaties die passen in ons concept. Het Oostenburgereiland leek een goede plek. Maar er gebeurt niets. Het is geen buurt in ontwikkeling meer.''

Frits Pannekoek, de man achter investeringsbedrijf Vijverborgh uit Breda, en medefinancier van beide gesneuvelde restaurants, bevestigt dat hij een conflict heeft met bouwbedrijf Heijmans, dat het Oostenburgereiland zou volbouwen. Doordat één op de vijf bestaande kantoren in de hoofdstad leeg staat, vlot de nieuwbouw niet erg.

Pannekoek: ''Wij hebben zelf besloten D'licious te sluiten en het faillissement aan te vragen, omdat het onverantwoord is de locatie op basis van de geldende omstandigheden open te houden.''
''Met name het uitblijven van nieuwbouw van kantoren en het geplande hotel betekent op middellange termijn te weinig toekomstperspectief. Vooralsnog zien wij daar ook niet veel gebeuren.''

De onverhoedse sluiting van D'licious betekent meteen ook het einde van de restaurantformule, bevestigt Christine Pannekoek, dochter van en adviseur van Vijverborgh. De formule mikte op zakenlieden die op kosten van de baas prijzige lunches zouden gebruiken.
''Wij hebben onze bijdrage aan de verliezen van D'licious stopgezet. De uitrol van de formule staat voorlopig in de ijskast.'' Intussen moet Vijverborgh zich ook aan de markt aanpassen. ''Wij verleggen onze focus, van het financieren van horeca naar het adviseren over horecaformules.''

De sluiting van D'licious is uitgelopen op een juridische strijd tussen de aandeelhouders van Vijverborgh, onroerendgoedbedrijf Europrisa (mede-eigenaar van het Init-gebouw op het Oostenburgereiland) en bouwbedrijf Heijmans. Heijmans liet twee weken geleden beslag leggen op de inventaris van het restaurant. Heijmans laat weten over het conflict niet via de krant te willen communiceren. (MARC LAAN)

The Colour Kitchen ziet af van filiaal op het Oostenburgereiland Beeld
The Colour Kitchen ziet af van filiaal op het Oostenburgereiland
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden